Bedrijven

'ING bekijkt verkoop Turkse activiteiten'

03 maart 2020 12:07
ING biedt in Turkije bankdiensten voor consumenten en bedrijven aan. Beeld © AFP

ING Bank overweegt om de activiteiten in Turkije van de hand te doen. Dat meldt persbureau Bloomberg.

ING Bank zou zelfs al voorlopige gesprekken hebben gehad met potentiële adviseurs, aldus Bloomberg, dat zegt zich te baseren op mensen die bekend zouden zijn met de kwestie. ING Bank wil bevestigen noch ontkennen dat het denkt over verkoop van de Turkse activiteiten.

De Nederlandse bank zou vorig jaar ook een lokale concurrent hebben benaderd. Nu zou er echter geen sprake zijn van een formeel verkoopproces, schrijft Bloomberg. Er zou nog geen definitieve beslissing over de Turkse activiteiten zijn gemaakt en er zou ook kunnen worden besloten om niet te verkopen.

ING verleent in Turkije diensten aan zowel consumenten als bedrijven.

Druk van Erdogan

De bankensector in Turkije staat onder druk van president Erdogan om meer geld uit te lenen om de economie te stimuleren. Tegelijkertijd zou zijn regering graag zien dat banken minder provisie berekenen.

ING zou niet de eerste zijn die zijn aanwezigheid in Turkije terugschroeft. Het Italiaanse Unicredit verlaagde vorige maand het belang in het Turkse Yapi Kredi Bank verder. Daarnaast overweegt HSBC om de activiteiten die het heeft in Turkije van de hand te doen, meldde Reuters begin dit jaar. HSBC zou dat doen vanwege de grote fluctuaties in de waarde van de Turkse lira en de economische vooruitzichten.

ING waarschuwde in het jaarverslag over 2018 voor de economische en geopolitieke situatie in Turkije. 

Eén van de grotere onderdelen van ING

Voor ING is de Turkse tak één van de grotere dochters. In 2018 waren er 4700 werknemers, die inkomsten realiseerden van omgerekend 678 miljoen euro. Daarmee was de Turkse markt weliswaar een stuk kleiner dan die in Nederland, België, Duitsland en Polen, maar groter dan onder meer Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

In het jaarverslag over 2018 werd Turkije ook nog geschaard onder het kopje groeimarkten, samen met Polen, Roemenië en belangen in Aziatische banken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van