Bedrijven

Consumentenbond eist dat Yarden versobering uitvaartpolis terugdraait

02 maart 2020 19:36 Aangepast: 02 maart 2020 19:42
Beeld © ANP

De Consumentenbond eist dat uitvaartverzekeraar Yarden een versoberingsmaatregel in een uitvaartpakket terugdraait. De Consumentenbond stelt dat de maatregel onrechtmatig is.

In 2019 werd duidelijk dat bijna 400.000 klanten meer moesten gaan betalen voor hun uitvaartverzekering. Bij de zogeheten pakketpolissen vergoedde Yarden normaal gesproken alles wat te maken heeft met de uitvaart. Klanten betaalden een vaste premie.

Als het organiseren van een begrafenis of crematie duurder werd, betaalde Yarden het verschil. Maar voor Yarden was dat niet vol te houden. Het kost het bedrijf veel geld en vorig jaar bleek al dat de financiële buffers van het bedrijf 'alarmerend laag' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Yarden laat honderdduizenden klanten bijbetalen voor uitvaart

Clausule niet terecht, stelt Consumentenbond

Met ingang van 2020 is de waarde van het uitvaartpakket op een maximumbedrag vastgesteld. Gaan de kosten van kist, vervoer of crematorium omhoog, dan moet de verzekerde nu zelf bijbetalen. Het extra bedrag kan oplopen tot bijna 700 euro.

Yarden heeft die maatregel door kunnen voeren door de 'en bloc'-clausule. Door die clausule in de algemene voorwaarden kan de verzekeraar onder bijzondere omstandigheden eenzijdig de regels aanpassen. Dat mag enkel als de financiële nood heel hoog is en er geen andere mogelijkheden zijn.

De Consumentenbond is er niet van overtuigd dat Yarden geen andere keuze heeft. Volgens de Consumentenbond hebben ze Yarden meermaals vragen gesteld over de maatregel, maar geen duidelijk antwoord gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitvaartbedrijf Dela wil noodlijdend Yarden overnemen

Yarden verrast door brief

Yarden zelf stelt verrast te zijn door de stap van de Consumentenbond. Volgens woordvoerder Ditske Ouendag heeft Yarden drie maanden geleden contact gehad met de Consumentenbond, maar zijn er daarna geen vragen meer geweest. Ouendag geeft aan dat Yarden de beweringen van de Consumentenbond nog bekijkt en overweegt wat nu de volgende stap is.

Voor de Consumentenbond is die stap duidelijk. Zij stellen dat Yarden fout zit. In oktober werd duidelijk dat branchegenoot DELA het financieel geplaagde Yarden wil overnemen. Als toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) goedkeuring voor de deal geeft, zou de toekomst van Yarden veiliggesteld zijn.

Daarnaast stelt de Consumentenbond dat de 'en bloc'-clausule zelf in meerdere gevallen onrechtmatig is. Die clausule stond nog niet in de voorwaarden toen veel klanten hun verzekering afsloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van