Ga naar de inhoud
Bedrijven

Banken testen alternatieve werklocaties vanwege coronavirus

Over grote open ruimtes hoef je je geen zorgen te maken. Over vergaderzalen wel. Beeld © ING Bank / Flickr

Nederlandse banken zijn aan het testen of werknemers van onderdelen die koste wat kost moeten doordraaien vanaf andere locaties of thuis kunnen werken, mocht het coronavirus dat noodzakelijk maken. Bij ING gaan vanaf morgen al 120 werknemers ergens anders aan de slag.

Nu 18 mensen in Nederland zijn besmet met het coronavirus bekijken de grote Nederlandse banken of werknemers bepaalde werkzaamheden op alternatieve locaties kunnen verrichten.

Het gaat dan om een beperkt aantal werknemer die bedrijfskritische processen draaiende moeten houden. Dat zijn processen die moeten doorgaan in verband met de continuïteit van het bedrijf.

Rabo: testen

Zo gaat Rabobank na of mensen van de afdeling betalingsverkeer of die werken bij de afdeling treasury waar onder meer geldstromen worden beheerd, vanaf lokale kantoren kunnen werken, in plaats vanuit het hoofdkantoor in Utrecht. Bekeken wordt of er er werkplekken beschikbaar zijn.

Om hoeveel locaties het gaat, wil een woordvoerder niet zeggen. Het zijn er in ieder geval minder dan tien.

DSM
Lees ook:
DSM en Engie vragen medewerkers thuis te blijven om corona

ING: 120 werknemers

ING Bank is al een stapje verder. Vanaf morgen gaat een deel van de werknemers die wereldwijd bij ING werken daadwerkelijk vanaf alternatieve locaties aan de slag. Het gaat wereldwijd om 120 functies, waarvan een deel in Nederland.

Om hoeveel werknemers in Nederland het gaat, wil een woordvoerder niet zeggen. De werknemers in Nederland die naar een andere locatie gaan zullen vanuit één vestiging in Rotterdam werken. Tot en met vandaag werkten zij vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam. Dit bestaat uit verschillende locaties.

Het gaat om personeel van de afdelingen betalingsverkeer, treasury en financiële markten dat onder meer de handel in aandelen en obligaties regelt. Om welk percentage van het totaal aantal werknemers in die afdelingen het gaat, dat zegt een woordvoerder niet te weten.

ABN: 1 locatie

Bij ABN Amro gaat het om grotere aantallen: er is een uitwijklocatie waar zo'n 300 werknemers aan het werk kunnen, mocht dat nodig zijn. Vanmiddag was er nog geen sprake van dat zij inderdaad op die alternatieve locatie aan de slag gaan.

Net als bij ING en Rabobank gaat het om werknemers van de afdelingen betalingsverkeer, treasury en aandelenhandel. Evenals bij ING Bank gaat het bij ABN Amro om één alternatieve locatie. Waar, dat wil een woordvoerder niet zeggen.

De werknemers van ABN die daar eventueel aan de slag zullen gaan werken nu in Nederland, vanuit het hoofdkantoor, maar ook vanuit bijvoorbeeld het kantoor waar nu personeel tegen cybercrime werkt. Dat is ook in Amsterdam.

'Wereldeconomie krimpt door coronavirus', wat zijn de gevolgen?

11:34