Ga naar de inhoud
Coronavirus

Wall Street op dieptepunt, slechtste beursweek VS sinds crisis van 2008

Rode borden op Wall Street. Beeld © ANP

De Amerikaanse beurzen zijn op een dieptepunt gesloten: de Dow Jones sloot op 25.409 punten en raakte vandaag 1,3 procent kwijt, ruim 350 punten. Dat maakt dat Wall Street de slechtste week sinds de financiële crisis van 2008 achter de rug heeft.

De angst voor het coronavirus zorgde de hele week voor dieprode borden, zowel op Wall Street als in andere landen. Vorige week vrijdag sloot de Amsterdamse beurs op 617,33. Deze week verloor de index week ruim 13 procent: vandaag sloot de AEX 3,7 procent lager, op een eindstand van 539,38 punten

In de Verenigde Staten is het niet veel beter. De Dow Jonesindex sloot op 25.409 punten met een verlies van ruim 1,3 procent en de S&P500 op 2.954 punten (verlies van 0,8 procent ). Alleen de Nasdaq noteerde een lichte plus (0,3 procent): die sloot op 8.461 punten. 

Fed: gepast reageren

De Federal Reserve staat klaar om 'gepast' te reageren op de economische gevolgen van het coronavirus. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de koepel van Amerikaanse centrale banken. De fundamenten van de Amerikaanse economie zijn volgens hem sterk, maar de virusuitbraak vormt wel een steeds groter risico.

"De Federal Reserve houdt de ontwikkelingen en hun consequenties voor de economische vooruitzichten nauwgezet in de gaten", zei Powell. De koepel van centrale banken zal zijn monetaire middelen inzetten voor zover dat passend is om de economie te ondersteunen, voegde hij daaraan toe.

Extra
Kijk terug:
Extra uitzending: coronavirus in Nederland, hoe nu verder?

Zorgen onder beleggers

Beleggers maken zich flinke zorgen over het virus, dat zich steeds verder verspreidt. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vandaag opnieuw voor het virus en stelde dat het ieder land op de wereld kan bereiken. 

De meeste besmettingen, meer dan 80.000, zijn nog steeds in China. Maar ook buiten China steekt het virus op steeds meer plekken de kop op. Ook in Nederland werd bekend dat twee mensen besmet zijn geraakt met het virus en de ziekte hebben gekregen. 

Tweede
Lees ook:
Tweede coronageval: vrouw in thuisisolatie in Diemen was ook in Italië

Reisbranche gaat gebukt onder virus

Op de beurzen hebben veel bedrijven het zwaar deze week. Onder meer bedrijven die te maken hebben met luchtvaart en reizen krijgen flinke klappen. De reisbranche in Amerika meldde dat de ticketverkoop ruim 9 procent onder het niveau van vorig jaar ligt. 

Luchtvaartbedrijven verloren al tot 20 procent aan waarde. American Airlines, 's werelds grootste luchtvaartconcern, daalde bijna 4 procent. Concurrenten Delta Airlines en Southwest Airlines werden respectievelijk 4 procent en 3,3 procent lager gezet. In Nederland snijdt KLM in de kosten wegens het virus.