Bedrijven

Duitse eigenaren sjoemeldiesels krijgen geld van Volkswagen

28 februari 2020 17:27 Aangepast: 28 februari 2020 17:29
Donkere wolken boven het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg. Beeld © AFP

Een grote stap in de afwikkeling van het sjoemelschandaal bij Volkswagen. De automaker betaalt Duitse eigenaren van een diesel met sjoemelsoftware een vergoeding van enkele duizenden euro's per persoon. In totaal gaat het om 830 miljoen euro.

 Dat is de uitkomst van een langlopende schikkingszaak tussen Volkswagen en de Duitse koepel van consumentenverenigingen VZBV. 

Daarbij betaalt het autobedrijf aan ongeveer 260.000 Volkswagen-eigenaren een schadevergoeding. Zij krijgen allen een compensatie van tussen de 1.350 en 6.257 euro, afhankelijk van het type en bouwjaar van hun auto.

Of eigenaren ook in Nederland een schadevergoeding kunnen verwachten, is nog onduidelijk. "Er lopen ook nog zaken in andere EU-landen, zoals Spanje, Oostenrijk maar ook in Nederland", zegt Christopher Hauss, woordvoerder van Volkswagen, tegen RTL Z. Hoe de zaken er in Nederland voorstaan kan hij niet direct zeggen.

30 miljard

Volkswagen raakte in september 2015 wereldwijd in opspraak toen duidelijk werd dat het jarenlang had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselvoertuigen. Bij tests zorgde het bedrijf er bewust voor dat auto's minder schadelijke stoffen zoals CO2 uitstootte, terwijl er tijdens het rijden op de weg juist meer werd uitgestoten. Later bleken ook andere autofabrikanten dergelijke software te gebruiken.

Volkswagen erkende zijn fouten en betaalde tot dusver zo'n 30 miljard euro aan boetes en compensatie in meerdere landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Kwart Nederlandse sjoemeldiesels heeft nog verboden software

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van