Ga naar de inhoud
Bedrijven

Handgel en quarantaine: bedrijven nemen virusmaatregelen

Bedrijven plaatsen door het hele pand flesjes handgel. Beeld © Pepijn Nagtzaam

Ook op  het werk zijn de gevolgen van het coronavirus inmiddels te merken. Meerdere bedrijven nemen voorzorgsmaatregelen om besmetting op de werkvloer te voorkomen. Van het niet meer schudden van handen, het beschikbaar stellen van handgel tot terugkerende vakantiegangers die thuis moeten werken.

Werknemers van Nestlé Nederland moeten zich houden aan het coronaprotocol. In het bedrijf hangen briefjes over handen wassen en door het hele gebouw staan potjes handgel.

Zakenreizen opgeschort 

"Wij hebben bij het bedrijf ook alle zakelijke reizen tot 15 maart opgeschort. En vergaderingen, trainingen en cursussen die buiten de deur zouden zijn doen we nu intern", vertelt woordvoerder Judy Schnitger-Zwinkels. 

Maar de maatregelen gaan nog verder. "We schudden hier ook geen handen meer en mensen die carnaval in Tilburg hebben gevierd of terugkomen van vakantie uit een besmet gebied moeten twee weken thuiswerken."

Corona-update:
Lees ook:
Corona-update: economie vangt klappen, bedrijven beperken reizen

Nestlé niet de enige

Nestlé is zeker niet het enige bedrijf dat voorzorgsmaatregelen neemt. Uit reacties die bij ons binnenkwamen blijkt dat veel meer bedrijven hun personeel extra alert maken op het virus.

Roy bijvoorbeeld werkt bij een productiebedrijf in de elektrotechniek. Hij kreeg extra informatie over het virus. Ook zijn er bij hem extra zeepdispensers neergezet en is er een speciaal telefoonnummer waar werknemers zich willen afmelden als ze langs een arts willen voor controle.

Flyers

Wesley de Vries studeert aan de faculteit Lucht- en ruimtevaarttechniek bij de TU Delft. Daar hangen flyers in de toiletten met de adviezen die ook het RIVM voorschrijft. Regelmatig handenwassen, niezen in de binnenkant van je elleboog en gebruik maken van papieren zakdoekjes.

Ook bij McDonald's is er een virusprotocol. Danny Post werkt als manager bij de keten. Daar moet elke medewerker ieder uur zijn of haar handen wassen.

Ook worden de deurklinken en bestelapparaten elk half uur ontsmet. Een woordvoerder van McDonald’s laat weten dat dit voor alle restaurants geldt. Uiterlijk maandag staan er daarnaast in alle restaurants handgeldispensers.

Goed werkgever- en werknemersschap

Bedrijfsarts Juriaan Penders vindt het goed dat werkgevers actief anticiperen op corona. Dat bedrijven extra handgel neerzetten juicht hij dan ook toe. Maar een bedrijf kan nog meer doen.

"Het is ook belangrijk om mensen die thuis willen werken ook die mogelijkheid te bieden. En zeker als iemand zich niet lekker voelt, zorg er dan voor dat iemand thuis kan blijven", zegt hij.  

Hierin heeft volgens hem ook de werknemer zelf een rol. Die moet het zijn baas namelijk wel laten weten. "Ga niet naar je werk toe als je je ziek voelt. Zo voorkom je ook dat een eventuele besmetting er zou zijn."