We worden overspoeld met grote en kleinere nieuwsfeiten over het coronavirus. We zetten de belangrijkste nieuwsberichten op een rij.
Belangrijkste nieuws: de eerste mensen die besmet zijn geraakt zijn gevonden in Nederland. Het gaat om een vrouw die in Diemen woont en een man uit Loon op Zand. Allebei zijn ze recent in de Italiaanse regio Lombardije geweest. Verwacht wordt dat er de komende tijd nog meer besmettingen volgen.
Bedrijven nemen allerlei maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. We kwamen eerder al met tien tips voor je eigen bedrijf of werkplek. Daarnaast hebben we veel vragen beantwoord in een speciale uitzending.
Duitse en Britse economie
Het virus raakt mensen, maar daarmee ook de economie. Jens Weidmann, de baas van de Duitse centrale bank, zegt dat Duitsland dit jaar mogelijk een lagere economische groei laat zien dan verwacht. Weidmann ging eerder uit van een groei van ongeveer 0,6 procent, maar twijfelt nu of dat wel te halen is.

Ook Mark Carney, de baas van de Bank of England, waarschuwt voor een economische klap als gevolg van het virus. Carney maakte geen inschatting van de schade in het VK, maar wijst op de bevoorradingsproblemen die bedrijven hebben.
Autoshow afgelast
De Autosalon van Genève is afgelast. De show is jaarlijks goed voor bijna 800.000 bezoekers en zou plaatsvinden van 5 tot en met 15 maart. Veel autobouwers hadden al afgezegd, nu is het hele evenement gecanceld.
Unilever, NXP en Nestlé Nederland nemen, net als andere multinationals, maatregelen. Vrijwel alle bedrijven beperken de reizen naar het buitenland. Wie toch in risicogebied is geweest, voor werk of voor vakantie, wordt gevraagd om twee weken thuis te blijven.

Olieprijs schommelt
Olieprijzen staan nogal onder druk door de uitbraak van het virus. Een vat Brent-olie schommelt rond de 50 dollar per vat.
Vanmorgen dook de prijs voor het eerst sinds meer dan een jaar onder de 50 dollar. Een vat Amerikaanse olie staat ook een procent of 4 lager, rond de 45 dollar. Dat heeft allemaal te maken met afnemende vraag. Door het virus wordt er minder gereisd en liggen fabrieken stil, en daardoor is er minder brandstof nodig.
Containerlijnvaart vangt klappen
De containerlijnvaart is een van de eerste branches die de klappen van corona hard voelt. Tussen 20 januari en 10 februari zijn er ongeveer 105 afvaarten van Azië naar Europa en Noord-Amerika geannuleerd. Dat zorgt voor een verlies van ongeveer 1 miljard dollar voor de branche.
De complete containercapaciteit is teruggelopen met 20 tot 40 procent, berekende maritiem onderzoeksbureau Drewry. Over enkele weken, als de schepen in Europa aankomen, weten we hoe heftig de impact echt is.

'Force Majeure' in Frankrijk
Franse bedrijven mogen zich beroepen op 'force majeure', overmacht, als zij door het virus niet kunnen voldoen aan hun contracten met kleine en middelgrote bedrijven. Als bedrijven hun leveringsverplichtingen niet waar kunnen maken, worden bedrijven beschermd.
Bij 'force majeure' kan een bedrijf geen invloed uitoefenen op gebeurtenissen. Daarom hoeven afspraken niet na te worden gekomen. Volgens Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, zal de virusuitbraak een negatief effect hebben op de economie van 0,1 procent.
Italië wil maskers
Italië heeft andere EU-landen om mondmaskers gevraagd. Het land is zwaar getroffen: zeventien patiënten zijn overleden en ruim 650 mensen hebben het virus opgelopen. Het land laat de Europese Commissie coördineren. Brussel inventariseert wie er maskers kan leveren.