De toerismesector en andere sectoren die hard getroffen zijn door het coronavirus krijgen mogelijk financiële steun van de Europese Unie. Dat hebben de verschillende EU-ministers vandaag afgesproken.
De EU overweegt de getroffen sectoren te steunen, maar dan moet wel eerst de schade helder in beeld zijn gebracht.
De gevolgen zijn al voelbaar in sectoren als toerisme, elektronica, gezondheid en de auto-industrie, zei EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). Volgens hem zijn in Europa in januari en februari twee miljoen hotelovernachtingen verloren gegaan, vooral door wegblijvende Chinezen.
Woensdag wees de Europese Commissie er al op dat de EU-begrotingsregels toestaan dat overheden in uitzonderlijke omstandigheden extra investeren. Een land als Italië zou daardoor zijn al hoge tekort verder zien oplopen. Het dagelijks bestuur van de EU liet de mogelijkheid open om daar soepel mee om te gaan.
Klappen op de beurs
Het nieuwe coronavirus verspreidt zich in een rap tempo over Europa. In 18 van de 51 Europese landen is het virus inmiddels geconstateerd. Beurzen krijgen flinke klappen, zo daalde de AEX-index met 3,7 procent tot 560 punten.

Leveringsproblemen
Veel Nederlandse bedrijven halen hun producten deels uit China. Er dreigen leveringsproblemen te ontstaan. De productie in China ligt op veel plekken zo goed als stil. Er vertrekken daardoor ook minder containerschepen naar Nederland.
De Rotterdamse haven begint de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus te merken. Van alle soorten goederen komen er minder aan in de haven, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. Als het coronavirus zich verder verspreidt kan dat tot een afname van de gehele overslag in de Rotterdamse haven leiden met zo'n 2 miljoen ton goederen per maand. De afgelopen jaren werd in de belangrijkste Europese haven maandelijks ongeveer 39 miljoen ton aan goederen overgeslagen.
Eerder werd al bekend dat Coolblue de prijzen van bepaalde spullen opstuwt en marketing beperkt om de vraag naar producten in te dammen en de magazijnen te kunnen vullen. Ook Blokker gaf aan voor problemen te vrezen.
Vliegreizen geannuleerd
Vliegtuigmaatschappijen zoals KLM schrapten vluchten naar China en British Airway haalde zelfs vluchten naar Milaan uit de planning. Ook worden er minder reizen geboekt bij bedrijven als Booking.com.
Sommige bedrijven in Europa liggen stil door het virus. Zo mochten in Turijn duizend medewerkers van een dochterbedrijf van Audi tijdelijk niet naar hun werk komen, nadat een werknemer positief op het virus had getest.
Socialemediabedrijf Facebook heeft zijn ontwikkelaarsconferentie F8 dit jaar afgelast vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het evenement, dat begin mei zou plaatsvinden, wordt nu grotendeels online gehouden. Facebook gaat nog uitwerken hoe dat er precies uit gaat zien. Normaal gesproken komen duizenden software-ontwikkelaars uit de hele wereld naar F8
De laatste stand van zaken is dat er wereldwijd ruim 81.000 mensen besmet zijn geraakt met het virus. Bijna 2800 mensen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen.