Nederlandse multinationals houden het verloop van het coronavirus nauwlettend in de gaten, maar grote problemen blijven nog uit. Wel hebben de meeste bedrijven regels om eventuele verspreiding van het virus onder het personeel te voorkomen.
Bij voedselgigant Unilever wordt bijvoorbeeld het aantal reizen naar risicogebieden zoals China zo veel mogelijk beperkt. Werknemers die toch voor werk of vakantie in China of sommige gebieden in Italië zijn geweest wordt gevraagd om 14 dagen thuis te blijven en zelf in de gaten te houden of ze symptomen vertonen.
Populair
Die strategie blijkt populair. Ook bij chipmaker NXP houden ze collega's die in China zijn geweest twee weken weg van de werkvloer. Reizen naar het land zijn zelfs helemaal stilgelegd, zegt woordvoerder Martijn van der Linden.
Ook als je je ziek voelt als NXP-medewerker, vraagt het bedrijf je om maar even thuis te gaan werken.
En hoewel het virus flinke schade begint aan te richten aan de wereldeconomie, draait de chipmaker nog wel gewoon op volle toeren. Maar de woordvoerder kan niet uitsluiten dat het bedrijf op korte termijn toch een deel van het werk moet neerleggen, bijvoorbeeld omdat er vraag wegvalt. "Ik durf niet in de toekomst te kijken."
Bij twijfel thuisblijven
Bij chipmachinemaker ASML lijkt men zich nog iets minder zorgen te maken over de impact op het bedrijf. "Tot nu toe is het wel te overzien", vertelt woordvoerder Monique Mols. Maar de gevolgen op de lange termijn, zijn eigenlijk niet in te schatten, denkt ook ASML.
Bij ASML hoeven mensen niet preventief thuis te gaan zitten, maar medewerkers wordt gevraagd om goed op te letten of ze geen symptomen vertonen. Het devies: "Bij twijfel een arts bellen en bij twijfel thuisblijven."
Volg het RIVM
Shell wil maar weinig kwijt over hoe het bedrijf omgaat met het virus. Het bedrijf heeft draaiboeken om ervoor te zorgen dat het bedrijf kan blijven draaien, mailt een woordvoerder.
Stuk voor stuk laten de bedrijven weten alles nauwlettend in de gaten te houden en de adviezen van de lokale autoriteiten, zoals het RIVM in Nederland, op te volgen.
Overigens schrijft het instituut dat ook mensen uit risicogebieden gewoon naar hun werk kunnen en pas in thuisquarantaine moeten als ze symptomen vertonen van de ziekte. Veel grote bedrijven nemen toch liever het zekere voor het onzekere.