Bedrijven

Weer inval bij ABN Amro in Duitsland om aandelentransacties

27 februari 2020 11:28 Aangepast: 04 augustus 2020 11:48
De eerdere inval bij ABN Amro in Frankfurt, in november. Beeld © EPA

De Duitse autoriteiten zijn vanochtend opnieuw binnengevallen bij het kantoor van ABN Amro in Frankfurt. Volgens openbare aanklagers uit Keulen gaat om een actie in verband met een al jaren lopende zaak over dividendfraude.

De Duitse politie is met groot machtsvertoon bij het kantoor van ABN Amro aan de Frankfurtse Mainzer Landstrasse binnengevallen, schrijft de toonaangevende Süddeutsche Zeitung.

Er zouden meerdere politieauto's bij de inval zijn betrokken en gewapende politieagenten zouden het gebouw zijn binnengegaan. De krant baseert zich op ooggetuigen.

Cum/Ex

Het onderzoek heeft betrekking op zogenoemde Cum/Ex-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rond de dividenddatum waarbij zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvraagt.

Dat kost de belastingdiensten geld. Ook andere banken en financiële dienstverleners worden onder de loep genomen in deze fraudezaak.

Ook eerder al inval

Het is niet voor het eerst dat er een inval is bij ABN Amro in Duitsland. Op 19 november van afgelopen jaar was dat ook al het geval, maar toen ging het om een 'afgesproken en aangekondigd bezoek', zegt een woordvoerder van ABN Amro in Nederland die de inval van vandaag bevestigt.

Volgens hem werkt de bank volledig mee aan het onderzoek. ABN Amro heeft over de kwestie enkele jaren geleden zelf contact gezocht met officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. Een voorziening voor achterstallige belastingclaims is er niet, wel heeft de bank eerder een voorziening voor eventuele juridische kosten genomen.

Bij de vestiging in Frankfurt wordt de telefoon niet opgenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van