Ga naar de inhoud
Bedrijven

KLM snijdt in kosten wegens coronavirus: 'Alleen noodzakelijke uitgaven'

Een vliegtuig van KLM. Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM kondigt bezuinigingsmaatregelen aan vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Net als andere bedrijven in de luchtvaart, heeft KLM veel last van de uitbraak van het virus.

Net als het Duitse Lufthansa, voert ook KLM bezuinigingsmaatregelen door als reactie op de economisch nadelige gevolgen van het heersende coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder aan RTL Z.

'Alleen noodzakelijke uitgaven'

Financieel directeur Erik Swelheim schrijft aan het management: "Het coronavirus heeft significante impact gehad op ons vliegverkeer naar China en andere bestemmingen in Azië. Het virus heeft waarschijnlijk ook impact op de rest van ons netwerk, nu ook het reisadvies naar Italië is aangepast."

KLM neemt daarom 'onmiddellijk maatregelen om onze bedrijfsinkomsten veilig te stellen'. Hij roept het bedrijf op om alle kosten tot een minimum te beperken. "Alleen absoluut noodzakelijke uitgaven zijn geoorloofd."

Beperking van reiskosten

Bijvoorbeeld IT- en bouwprojecten die nog niet zijn begonnen, worden voorlopig uitgesteld. Ook worden er beperkingen ingesteld bij de werving van personeel.

Vergaderingen buiten de deur moeten drastisch beperkt worden, zegt Swelheim. Hij roept op tot een 'significante vermindering van reiskosten', bijvoorbeeld door te videobellen met collega's bij Air France in plaats van naar Frankrijk te reizen.

KLM had al eerder onder andere trainingen voor nieuw cabinepersoneel stopgezet.

Verliezen voor de luchtvaartsector

Afgelopen dagen leed het aandeel KLM nog flinke verliezen op de beurs. Maandag verloor KLM tien procent van zijn waarde, de Duitse concurrent Lufthansa 7 procent, IAG (waar Iberia en British Airways onder vallen) verloor 9 procent, Tui 8 procent. De grote verliezer was Easyjet: het aandeel van de prijsvechter kelderde 15 procent.

Lufthansa neemt ook maatregelen en bespaart vooral op personeelskosten. De Duitse luchtvaartmaatschappij gaat wel weer vaker vrachtvluchten uitvoeren naar China.