Bedrijven

Overname NIBC door investeerder Blackstone is rond

25 februari 2020 20:38 Aangepast: 28 april 2020 11:13
Beeld © RTL Z

NIBC komt in handen van investeerder Blackstone uit de Verenigde Staten. De investeringsmaatschappij neemt de zakenbank over voor zo'n 1,3 miljard euro en wil het bedrijf van de beurs halen.

Dat gebeurt op het moment dat Blackstone minstens 95 procent van de aandelen in handen heeft. NIBC staat nu nog genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Tweede helft van het jaar

De twee grootste aandeelhouders van NIBC, investeerders J.C. Flowers & co (60,6 procent van de aandelen) en Reggeborgh (14,6 procent), ondersteunen de mogelijke transactie. Blackstone heeft aan hen respectievelijk 8,93 euro en 9,65 euro per aandeel geboden.

Voor alle andere uitstaande aandelen is 9,85 euro geboden. Daarmee legt Blackstone in totaal ongeveer 1,36 miljard euro neer voor de zakenbank. De overname moet in de tweede helft van het jaar zijn afgerond.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijftig zakenbankiers weg bij NIBC, reorganisatie kost 9 miljoen

Het bestuur van NIBC blijft ongewijzigd. Verder is afgesproken dat de raad van toezicht op den duur wordt uitgebreid van zeven naar negen personen. 

NIBC en Blackstone zijn ook overeengekomen dat het hoofdkantoor in Den Haag blijft. De huidige regelingen en pensioenen voor de werknemers van NIBC blijven in stand. Bij de publicatie van de laatste halfjaarcijfers werkten er bijna 700 mensen bij NIBC.

Sterk operationeel inkomen

NIBC maakte vorige maand nog bekend dat een deel van de diensten voor zakelijke klanten beëindigd zou worden. Die diensten leveren onvoldoende op en kosten te veel. Per april zijn ongeveer 50 medewerkers hun baan kwijt. De bank geeft ongeveer 9 miljoen euro uit aan de reorganisatie.

Het bedrag wordt ruimschoots gecompenseerd door het sterke operationele inkomen dat de bank vorig jaar in de boeken zette. In het eerste half jaar van 2019 was dat 251 miljoen euro.

En in 2018 kwam het operationele resultaat uit op 551 miljoen. De jaarcijfers over 2019 worden volgens planning over een paar dagen gepubliceerd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van