Bedrijven

FNV eist miljoen schadevergoeding van chemiereus DuPont

24 februari 2020 20:27 Aangepast: 24 februari 2020 21:10
De chemische fabriek van DuPont in Dordrecht. Beeld © ANP

Vakbond FNV start namens vijftien oud-werknemers een rechtszaak tegen het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont. De eis is een schadevergoeding van ruim 1 miljoen euro vanwege jarenlange blootstelling aan een giftige stof die schadelijk is voor de voortplanting.

Het gaat om het oplosmiddel dimethylacetamide (DMAc), dat in te hoge concentraties kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en zelfs doodgeboorte. Volgens de vakbond hebben 'enkele vrouwen' die bij DuPont werkten geen kinderen kunnen krijgen door bovenmatige blootstelling aan het gif.

Fabriek in Dordrecht

DuPont zou hiervoor aansprakelijk zijn omdat de meetmethoden van het bedrijf en de beschermingsmaatregelen tekort schoten, zo schijft FNV maandag in een persverklaring. Aanleiding van de zaak is onderzoek door tv-programma EenVandaag in 2016 onder 35 oud-medewerkers van DuPont, dat een chemische fabriek in Dordrecht heeft.

"We werken inmiddels vier jaar lang wekelijks aan deze zaak", schrijft advocaat Daphne van Doorn van Bureau Beroepsziekten FNV. "Mijn cliënten dachten altijd veilig gewerkt te hebben, de hele bedrijfscultuur was daarop gericht. Nu blijkt dat de werkomstandigheden zelfs toxisch waren. Enkele vrouwen zijn hierdoor ongewenst kinderloos gebleven. Dat is heftig."

Bedrijf wil nog niets kwijt

DuPont erkent volgens FNV dat er in Nederland is gewerkt is met DMAc, maar stelt dat er geen kritieke waarden zijn overschreden. Dat zou blijken uit urinetesten die de multinational regelmatig liet doen onder het personeel. 

Het bedrijf zegt tegen persbureau ANP dat het de dagvaardingen momenteel bestudeert en dat het inhoudelijk nog niet op de zaak in wil gaan.

DuPont kwam in het verleden tevens in opspraak toen bleek dat omwonenden van de fabriek in Dordrecht decennialang grote gezondheidsrisico's liepen door de productie van teflon, onder meer voor antiaanbaklagen in pannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore