Ga naar de inhoud
Bedrijven

Tony's Chocolonely voor een derde in handen van AB InBev-familie en JamJar

Topman Henk Jan Beltman houdt 51 procent van de stemrechten in handen. Beeld © ANP

Chocoladeverkoper Tony's Chocolonely krijgt een kapitaalinjectie van tientallen miljoenen van investeringsmaatschappijen Verlinvest en JamJar. Zij krijgen daarvoor een derde van het Nederlandse bedrijf in handen.

Hoewel het bedrijf zelf geen bedrag noemt, gaat het volgens de Belgische krant De Tijd om 36 miljoen euro in ruil voor 33 procent van de aandelen.

Tony's wil het investeringsgeld gebruiken voor een eigen chocoladerepenfabriek in Zaandam en groei in het buitenland, zo meldt het maandag in een persbericht.

Volgens Henk Jan Beltman, de hoogste baas van Tony's, is de Belgische combinatie de eerste van drie grote investeerders die de komende tijd geld in zijn bedrijf steken.   

Schatrijke familie 

Verlinvest is in handen van de vermogende Belgische familie De Spoelberch, die schatrijk werd met haar belang in 's werelds grootste brouwerijketen AB InBev. Verlinvest was de afgelopen jaren betrokken bij meerdere deals in de levensmiddelensector, waaronder de duurzame Nederlandse supermarktketen Marqt - die het overigens na financiële tegenslag weer hard liet vallen.

JamJar is het investeringsfonds van de oprichters van smoothiemerk Innocent. Zij investeerden eerder samen met Verlinvest in de Amerikaanse chipsproducent Popchips, waar Verlinvest onlangs weer uitstapte.

Tony's
Lees ook:
Tony's Chocolonely krijgt eigen chocoladefabriek met pretpark

Winst verdampt

Tony's Chocolonely kan de kapitaalinjectie goed gebruiken. Het bedrijf dat streeft naar 100 procent slaafvrije chocolade miste twee jaar op rij zijn eigen financiële doelstelling. Daarbij viel met name de omzet tegen - vorig jaar bijna 70 miljoen euro - en verdampte de winst vrijwel volledig.

Om het bedrijf op den duur minder afhankelijk te maken van schuldeisers stelde het afgelopen december een nieuwe financieel directeur aan.

Door de kapitaalinjectie bij Tony’s Chocolonely treden Ben Black van Verlinvest en Adam Balon van JamJar toe tot de raad van commissarissen van het chocoladebedrijf.

Meer nieuwe investeerders

Beltman zegt heel blij te zijn met de eerste grote nieuwe investeerders. "Dit geeft rust. We kunnen door naar de nieuwe fase en internationale groei." 

Voor die groei zijn echter nog twee andere grote investeerders nodig, zegt Beltman. "Die komen eraan. Met Barry Callebaut [een grote Belgische chocolademaker -red.] zijn we bijna rond. En ook de gesprekken met een vastgoedpartner zien er goed uit. Dat is belangrijk want we willen zelf niet de eigenaar worden van het vastgoed van de nieuwe fabriek."

Het geld dat de investeerders inbrengen wordt volgens Beltman voor ruim driekwart geïnvesteerd in de groeiplannen. De rest wordt gebruikt om vertrokken medewerkers uit te kopen die nog in het bezit waren van startcertificaten. Beltman verzekert dat hij zijn belang in het bedrijf volledig behoudt. 

De 45-jarige topman, die in 2010 instapte in het bedrijf, houdt na de deal 51 procent van de stemrechten. Daarnaast behouden Maurice Dekkers (Lotsenshus BV) en Eveline Raymans (Big Eve BV) hun aandeel in Tony’s, terwijl ook 15 procent van de aandelen in handen blijft van de werknemers.

RTLZ maakte onlangs een documentaire over de centrale rol die Nederland speelt in de internationale cacao- en chocolade industrie. De documentaire 'Nederland Cacaoland' is terug te zien bij Videoland.