Bedrijven

Europese beurzen keihard onderuit na uitbraak coronavirus Italië

24 februari 2020 09:24 Aangepast: 24 februari 2020 12:05
Het gebouw van de beurs in Milaan. Beeld © EPA

Beleggers zijn geschrokken van de uitbraak van het coronavirus in Italië in het afgelopen weekend. In het noorden van het land zijn ruim 150 besmettingen gemeld, en al vier patiënten overleden. De AEX dook direct na opening in de min, net als andere belangrijke Europese beursindices.

De AEX-index op Beursplein 5 zakte snel weg en is inmiddels tot onder de 600 punten gezakt. Alle 25 hoofdfondsen gingen omlaag. De AEX stond rond het middaguur 4 procent in de min. De MidKap daalde met 4,7 procent.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten met vergelijkbare percentages. In Italië noteert de FTSE MIB in Milaan inmiddels een verlies van bijna 5 procent. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen door het virus.

Angst beleggers

De schrikreactie van beleggers is eenvoudig te verklaren: in de afgelopen weken zorgde de uitbraak van het coronavirus in China voor wereldwijde problemen. Om de verspreiding van het virus in te dammen, werden extreme maatregelen getroffen door de Chinese overheid.

De regio waar het virus opdook, rond de stad Wuhan, werd van de buitenwereld afgegrendeld. Het gevolg daarvan was dat fabrieken in het gebied door een tekort aan onderdelen en personeel minder of helemaal niet konden produceren. Onder meer autofabrikanten kwamen hierdoor in de problemen

Als dit scenario ook in Europa werkelijkheid wordt, zal dat gevolgen hebben voor de Europese economie, die vorig jaar met een zuinige 1,2 procent groeide. Voor dit jaar wordt hetzelfde bescheiden groeitempo verwacht

Financials onderuit

De belangrijkste dalers in de AEX zijn uitzender Randstad, staalbedrijf ArcelorMittal, chipmachinefabrikant ASML en de financials ING, ABN en Aegon. 

Op onze koersenpagina vindt u de meest actuele stand van zaken op de beurzen.

Vliegmaatschappijen krijgen harde klappen

Op de verschillende Europese beurzen krijgen ook de vliegmaatschappijen flinke tikken te verwerken. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet, die vooral binnen Europa vliegen, zagen 10 en 12 procent aan waarde verdampen. In Amsterdam leverde Air France-KLM 9,3 procent in. Lufthansa verloor 6,8 procent in Frankfurt en IAG, de eigenaar van British Airways en Iberia, zakte 7,3 procent in Londen. Reisorganisatie TUI daalde 7,8 procent.

Bedrijven in de reissector lijden onder het virus, omdat mensen huiveriger worden om bijvoorbeeld een vliegtuig in te stappen naar een risicogebied.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van