Ga naar de inhoud
Bedrijven

Wells Fargo betaalt miljarden aan overheid om neprekeningen

Een filiaal van de bank in New York. Beeld © Getty Images

Wells Fargo, één van de grootste Amerikaanse banken, betaalt 3 miljard dollar aan de overheid. Het gaat om een boete in een fraudezaak waarbij spookrekeningen werden afgesloten.

Er is een schikking tussen het Amerikaanse Openbaar Ministerie en de juristen van de bank, zo meldt de overheid. Als onderdeel van de schikking is beloofd dat het strafrechtelijk onderzoek naar de bank voor drie jaar wordt stopgezet, mits de bank meewerkt aan toekomstige onderzoeken, stellen Amerikaanse media.

Spookrekeningen

Medewerkers van Wells Fargo openden tussen 2012 en 2016 rekeningen namens klanten, zonder dat die daarvoor toestemming hadden gegeven. Zo konden ze een hogere provisie berekenen en daardoor hun eigen 'targets' halen. De fraude kwam in 2016 aan het licht.

Er werden toen 5300 medewerkers ontslagen en al een boete van 185 miljoen dollar betaald. Daar bovenop kregen benadeelde klanten 5 miljoen dollar vergoed voor kosten waarvan zij het bestaan niet afwisten.

Schandalen teisteren bank

Het is niet het enige schandaal waar Wells Fargo mee te maken heeft. Zo betaalde de bank eerder al een boete van 1 miljard dollar vanwege wanpraktijken bij de afdelingen die autoleningen en hypotheken verstrekken.

Zo werden klanten verplicht tot het afnemen van verzekeringen die ze niet nodig hadden en werden hypotheekklanten te hoge kosten in rekening gebracht.

Zoveelste schikking

Verder werd er al eens voor circa 2,1 miljard dollar geschikt met justitie. De kwestie ging toen over de verkoop van verpakte hypotheekproducten in aanloop naar de financiële crisis. Het concern zou geweten hebben dat destijds verstrekte informatie over de producten niet deugde.

Wells Fargo is de grootste hypotheekverstrekker in de VS.

Dit is een artikel van