Bedrijven

Webwinkels op het matje: 'Levering in één dag leidt tot onnodig nachtwerk'

21 februari 2020 16:35 Aangepast: 21 februari 2020 20:16
Beeld © Getty

GroenLinks en het CDA willen af van het principe 'standaardbezorging binnen één dag'. Het zou leiden tot ongezonde nachtdiensten voor pakketverwerkers. Bovendien is het een overbodige luxe voor de consument. Staatssecretaris Van Ark (Werkgelegenheid) gaat in gesprek met de branche.

Nachtwerk is ongezond en niet noodzakelijk, vindt Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema (GroenLinks). "Onze overspannen 24-uurseconomie is niet goed voor werkenden in distributiecentra", zegt hij.

'Vanavond besteld, overmorgen in huis', is waar de partij naartoe wil. "Het gaat ons in eerste instatie om bewustwording bij de consument", zegt Renkema. Zodat de die eens extra in in de spiegel kijkt. Is het echt nodig dat er vannacht iemand zijn bed uit moet voor jouw nieuwe Nikes?

Maar is dat onvoldoende, dan zou het extra belasten van werkgevers die het benodigde nachtwerk faciliteren, zoals Coolblue of Bol.com, ook een mogelijkheid kunnen zijn, zegt Renkema.

 

In gesprek met branche

Ook het CDA is kritisch op bezorgen binnen één dag. Het kan allemaal wel een tandje minder. "Het thema is gisteren aangekaart bij staatssecretaris Tamara van Ark", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen RTL Z.

De bewindsvrouw belooft om in gesprek te gaan met de branche om een oplossing te vinden. Want er is moordende concurrentie in de markt van bijvoorbeeld Bol.com, Zalando en Wehkamp, dus er kan alleen gezamenlijk een oplossing gevonden worden. Als dat niet lukt, volgen eventueel acties van de politiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon komt naar Nederland: 'Goed voor consument, concurrent onder druk'

Paradepaardje van Amazon

Maar 'same day delivery' en gratis retourzenden zijn juist de paradepaardjes van bedrijven zoals Amazon. Het is de vraag of ze die willen opgeven.

Bovendien is het wat de klant wil, zeggen kenners. Andere webwinkels moeten wel volgen. Al is het voor lang niet iedereen haalbaar.

Wijnand Jongen van webwinkelbranchevereniging Thuiswinkel.org vindt de snelle levering aan banden leggen geen goed idee. "Mensen helpen die ongezonde nachtdiensten draaien is an sich natuurlijk een goed argument, maar het extra belasten is buiten proportie", zegt hij.

'Ongelijk speelveld'

Het leidt volgens de branchevereniging tot een 'ongelijk speelveld'. Partijen zoals Amazon en Alibaba leveren vanuit Duitsland en België, dus mensen die snelle levering wensen stappen gewoon over naar buitenlandse concurrenten, zegt Jongen.

"Als je wilt reguleren, dan moet dat Europees," aldus de woordvoerder. "En daar moet goed over nagedacht worden."

Mensen moeten ook in Nederland de keuze houden voor snelle levering, vindt hij. "Dat is nu ook al de duurdere optie."

Juist voor kleine webwinkels die niet kunnen concurreren met de grote marktplaatsen, valt volgens hem veel te winnen: "Je kunt de consument ook aansporen duurzamere, betere keuzes te maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van