Bedrijven

Galapagos boert goed dankzij Gilead-deal: 'Historisch jaar'

21 februari 2020 09:08 Aangepast: 21 februari 2020 09:17
Een laboratorium van Galapagos in Leiden. Beeld © ANP

De deal met Gilead blijkt direct lucratief voor Galapagos. Het Nederlands-Belgische biotechnologiebedrijf wist zijn omzet bijna te verdriedubbelen, en boekte daarbij een nettowinst van 149,8 miljoen euro. Dit na een verlies van 29 miljoen euro het jaar ervoor.

De opbrengsten over 2019 kwamen uit op 895,9 miljoen euro, tegenover 317,8 miljoen euro een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2019 die Galapagos nabeurs heeft gepubliceerd.

'Historisch jaar' 

Het jaar waarin het bedrijf zijn twintigjarig jubileum vierde, heeft voor een omslag gezorgd. Galapagos was eerst overnameprooi, maar knoopte uiteindelijk een partnerschap aan met het Amerikaanse farmabedrijf Gilead.

"Een historisch jaar", zegt ceo Onno van de Stolpe over 2019. Volgens hem kan Galapagos door de samenwerking een van 's werelds grootste farmabedrijven worden.

Dat kunnen ook beleggers waarderen: sinds deze samenwerking zit de beurskoers flink in de lift. Niet gek, aangezien Gilead bijna 4 miljard dollar in cash betaalde voor de rechten van Galapagos-producten en bovendien een belang van 1,1 miljard dollar nam in het bedrijf. 

Eerste geneesmiddel 

De springplank bij die ambitie is filgotinib, een middel tegen onder meer reuma en de ziekte van Crohn. De onderneming investeert al sinds 2003 in dit middel. Dit jaar hoopt Galapagos eindelijk goedkeuring te krijgen van toezichthouders in de Verenigde Staten, Europa en Japan om het medicijn op de markt te brengen.

Bij de jaarcijfers schrijft het bedrijf dat het achter de schermen samen met Gilead werkt aan de voorbereidingen van de commerciële uitrol van filgotinib. Galapagos hoopt dat het middel in de tweede helft van 2020 bij de apotheken ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Miljardenklapper Galapagos in de maak dankzij reumamedicijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van