Bedrijven

OM: Erik Staal moet 3,5 jaar de cel in voor fraude Vestia

20 februari 2020 22:16 Aangepast: 20 februari 2020 22:49
Beeld © ANP

Erik Staal, de van fraude verdachte oud-topman van woningcorporatie Vestia, moet als aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt 3,5 jaar de cel in. Ook zou hij vijf jaar geen zitting mogen nemen in een bestuur.

Vestia kwam in 2012 in grote financiële problemen door beleggingen in rentederivaten. De rente daalde waardoor de derivaten niets meer waard waren. Het afkopen ervan kostte 1,9 miljard euro. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden.

Staal kreeg forse kritiek over zich heen, vooral toen bekend werd dat hij meer dan 3,5 miljoen euro aan vertrekpremie meekreeg. Bij een latere schikking betaalde Staal 1 miljoen euro aan Vestia, dat hem aangeklaagd had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schikking bij Vestia: Staal betaalt 1 miljoen

Staal moest zich donderdag verantwoorden bij de rechtbank in Rotterdam.  Hij  was sinds 2000 bestuurder van een stichting die werd gefinancierd door Vestia.  De stichting bevorderde sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika. Justitie denkt dat Staal 1,8 miljoen euro aan die stichting onttrok voor zichzelf.

De voormalig topman droeg zelf mensen voor als lid van de raad van commissarissen, zoals een oude studievriend. Die raad moest op zijn woningbedrijf toezicht houden.

Leven als God in Frankrijk

"Er bleek sprake van grootschalige privé-onttrekkingen uit de stichting door verdachte, die daarmee als God in Frankrijk heeft geleefd en - in strijd met de oorspronkelijke bedoelingen van de stichting - de Zuid-Afrikaanse townships van gedegen sociale huisvesting heeft beroofd", stelde de officier van justitie vandaag bij de rechtszaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-Vestia-ceo Erik Staal gearresteerd: onderzoek naar verduistering

Staals bestedingen varieerden van de aankoop van een Mercedes GL400, een jetski voor zijn huis op Bonaire,  reizen, theatertickets, kleding, etentjes en de financiering van het huwelijksfeest van zijn zoon.

Vestia had minder te vieren. Het bedrijf had ook vorig jaar nog last van de zaak. Door de verkoop van vastgoed, huurverhogingen en besparingen op bedrijfslasten wist Vestia zijn financiële positie de afgelopen jaren aanzienlijk te verbeteren. Toch kampt het bedrijf nog altijd met een miljardenschuld. 

De rechter doet naar verwachting op 5 maart uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erik Staal, het gezicht van wanbestuur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van