Bedrijven

Ralph Hamers kan bij UBS 6 keer meer verdienen dan bij ING

20 februari 2020 10:38 Aangepast: 20 februari 2020 11:56
Beeld © ANP

Vertrekkend ING-topman Ralph Hamers kan bij zijn nieuwe werkgever, de Zwitserse bank UBS, vele malen meer gaan verdienen dan in Nederland.

Over de hoogte van de nieuwe beloning van Hamers is nog niets officieel bekendgemaakt. Maar dat hij bij de Zwitserse bank vele malen meer kan gaan verdienen dan bij ING staat wel vast.

Totaal 13 miljoen euro

Uit het jaarverslag van UBS over 2018 blijkt dat Hamers' voorganger Sergio Ermotti dat jaar namelijk een basissalaris van 2,5 miljoen Zwitserse frank (2,35 miljoen euro) verdiende en ruim 300.000 frank aan pensioenpremies ontving. Daarbovenop ontving hij een variabele beloning in cash, aandelen en opties ter waarde van 11,3 miljoen frank.

In totaal streek de Zwitser dus zo'n 14 miljoen frank op, oftewel 13,2 miljoen euro.

Zes keer méér

De 53-jarig Hamers verdiende in 2018 bij ING een basissalaris van 1,75 miljoen euro, pensioenpremies van 26.000 euro en 'andere beloningscomponenten' van 561.000 euro. Ermotti verdiende dat jaar dus bijna zes keer méér.

Hoeveel Ermotti en Hamers vorig jaar verdienden, is nog niet bekend omdat de jaarverslagen van de banken nog moeten verschijnen.

Sergio Ermotti verdiende vorig jaar ruim 13 miljoen euro bij UBS. Sergio Ermotti verdiende vorig jaar ruim 13 miljoen euro bij UBS.

Eredivisie

Bij ING was de beloning van Hamers jarenlang onderwerp van discussie. In maart 2018 ontstond er onrust, toen de bank zijn salaris met 50 procent wilde verhogen.

Volgens voormalig president-commissaris van ING Jeroen van der Veer was dat eerlijk. "Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald", zei hij.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemde de verhoging echter 'buitensporig'. Als gevolg van de kritiek moest ING de loonsverhoging intrekken.

Best betaald

Destijds bleek uit een onderzoek naar Europese bankierssalarissen dat de beloning van Hamers met ruim 2 miljoen euro in 2017 bescheiden was in vergelijking met de best-betaalde bank-topman van Europa dat jaar. Die verdiende toen 12,5 miljoen euro.

Wie die best-verdienende bankbestuurder was? UBS-topman Ermotti.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van