Bedrijven

Heijmans: markt voor infrastructuur dreigt in te zakken door strenge stikstofregels

20 februari 2020 09:49
Beeld © ANP

Bouwbedrijf Heijmans maakt zich zorgen over het uitblijven van grote tenders voor infrastructuurprojecten door de stikstofcrisis. Dat zegt ceo Ton Hillen in een toelichting op de jaarcijfers.

Hij roept het kabinet op maatregelen te nemen om te voorkomen dat de markt op lange termijn verder terugvalt.

Het uitblijven van de tenders is een gevolg van de onzekerheid rond strenge stikstof- en pfas-regels. Veel lokale en regionale overheden durven nauwelijks bouwvergunningen af te geven of projecten te starten, uit angst dat die projecten de regels zullen overtreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal nieuwbouwvergunningen valt fors terug

De stikstof- en pfas-regels hadden ook in 2019 al invloed op de resultaten van Heijmans, maar die invloed bleef beperkt tot voornamelijk regionale infrastructuurprojecten.

De andere activiteiten van het bouwbedrijf hadden er vorig jaar nog weinig last van, stelt Hillen. De ceo ziet 2020 vooralsnog met vertrouwen tegemoet.

Dividend hervatten

Heijmans boekte het afgelopen jaar 50 procent meer winst (30 miljoen euro), tegen een licht gestegen omzet (1,6 miljard euro). Het bedrijf heeft daarmee zijn eigen verwachtingen 'ruimschoots' waargemaakt en ziet ruimte om een dividend uit te keren van 28 cent per aandeel.

Daarmee komt voor de aandeelhouders een einde aan een periode van vijf jaar waarin zij geen dividend kregen. Het bestuur van Heijmans besloot destijds tot het schappen van de winstuitkering, omdat het bedrijf door de toenmalige crisis in de bouw in financieel zwaar weer verkeerde.

De rest van de winst stopt Heijmans in de algemene reserves om zo de financiën nog verder te verbeteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore