Bedrijven

ING-topman Hamers stapt over naar UBS

20 februari 2020 06:25 Aangepast: 20 februari 2020 11:47
Beeld © ANP

Ceo Ralph Hamers stapt per 30 juni op bij ING. Dat bevestigt de bank naar aanleiding van een bericht van de Financial Times. Hamers begint in september bij de Zwitserse bank UBS.

De 53-jarige Hamers trad in 2013 aan als topman van ING. Onder zijn bestuur maakte de bank twee affaires mee.

De eerste ging over de verdiensten van Hamers zelf. De bank wilde in 2018 het vaste salaris van de topman met 50 procent verhogen naar ruim 3 miljoen euro per jaar. Daarover ontstond zoveel verontwaardiging in de maatschappij en de politiek dat ING het plan weer introk.

Een aantal maanden later kreeg ING een boete van 775 miljoen euro, omdat het tekortschoot in de strijd tegen witwassen.

Internationale waardering

Hamer werkte bij ING vooral aan het digitaliseren van de bank. Hij vond dat ING flexibeler moest gaan werken, meer als een fintechbedrijf, en voerde stevige veranderingen door in de organisatie. Ook vond Hamers dat ING vernieuwende diensten moest gaan aanbieden. Onder zijn leiding nam ING zeker honderd start-ups over.

De topman oogste internationaal bewondering voor de manier waarop hij ING opnieuw uitvond. Maar in Nederland leken hem vooral de affaires aan te kleven. Naar verluidt zou Hamers de felle kritiek in Nederland beu zijn en al langer overwegen om de bank voor het einde van zijn termijn te verlaten.

Grootste bank van Zwitserland

UBS is de grootste bank van Zwitserland, met 2500 miljard dollar onder beheer. De bank werd de afgelopen acht jaar geleid door Sergio Ermotti, die UBS hervormde nadat de bank tijdens de crisis was gered door de Zwitserse staat. De positie van Ermotti stond onder druk vanwege tegenvallende resultaten over 2019.

In Zwitserland hoeft Hamers zich minder druk te maken over ophef rond zijn beloning. In het jaar dat zijn salarisvoorstel van 3 miljoen euro onder publieke druk werd ingetrokken, harkte Ermotti bij UBS in totaal 14,9 miljoen dollar bij elkaar.

Overheid terugbetaald

"Ik ben trots op wat ik heb bereikt in de afgelopen zes jaar", zegt Hamers in een verklaring over zijn vertrek bij ING, waar hij in totaal 29 jaar werkte.

Hij wijst erop dat ING onder zijn leiding de Nederlandse overheid volledig heeft afbetaald. In 2008 had de bank een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de staat gekregen om de kredietcrisis te kunnen overleven.

"We hebben de reorganisatie afgerond en ons klantenbestand is met 20 procent gegroeid", vervolgt Hamers. "Ik ben ervan overtuigd dat we de stappen hebben genomen om ING voor te bereiden op een digitale en mobiele toekomst."

Hans Wijers, de voorzitter van de raad van commissarissen van ING, vindt het jammer dat Hamers weggaat. "We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe rol. Zijn visie en klantgerichtheid zijn een inspiratie geweest tijdens zijn jaren als topman."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van