Ga naar de inhoud
Bedrijven

Niemand kent beursknaller Alfen, maar we kunnen niet zonder hun transformatorhuisjes

Een werknemer van Alfen bij een van de laadpalen van het energiebedrijf. Beeld © Alfen

Amerika heeft Tesla, wij hebben Alfen. Dit oer-Hollandse bedrijf ging in maart 2018 naar de beurs. De koers volgde daarna qua beeld bijna exact de koers van Tesla, met dezelfde ups and downs. Wat is Alfen voor een bedrijf?

Goede kans dat je nog nooit van Alfen hebt gehoord, maar zonder dit bedrijf zou je dit artikel waarschijnlijk niet op een volgeladen mobieltje of op je computer kunnen lezen.

Alfen is een van de grootste leveranciers van transformatorstations in Nederland. Dat zijn stations waar de spanning van elektriciteit wordt aangepast voor transport of gebruik.

Schakelapparatuur

Het bedrijf bestaat al sinds 1937, maar hield zich de eerste 70 jaar van haar bestaan alleen bezig met elektriciteitsdistributie en de bijbehorende schakel-apparatuur.

In 2011 nam het een aantal activiteiten uit de boedel van het failliete Exendis over, een producent van omvormers en laders. Een klein decennium later, waarin het bedrijf werd losgeweekt van moederbedrijf TBL, gaat het crescendo en inmiddels kun je de bedrijfsnaam ook terugvinden op de vele laadpalen voor elektrische auto's die overal opduiken.

Beursgang
Lees ook:
Beursgang Alfen vooral goed voor eigenaar Ten Doeschot

666 procent

De omzet steeg in 2019 met 41 procent tot 143,2 miljoen, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. De operationele winst (ebitda) kwam uit op 14,5 miljoen euro. De aangepaste nettowinst bedroeg 6,2 miljoen euro, een stijging van 666 procent ten opzichte van 2018.

"Ze zitten precies op de goede plek in de markt. We denken bij Alfen aan laadpalen, maar dat is slechts een derde van de omzet. Twee derde komt van de schakelsystemen," zegt Jos Versteeg van effectenbank Insinger Gilissen.

De electriciteitsvraag is de laatste jaren sterk veranderd, vertelt de analist. "Kijk naar de elektrische auto. Als iemand die 's avonds thuis aan het stopcontact hangt, neemt de stroomvraag enorm toe. Zo'n auto verbruikt evenveel als een huishouden de hele dag doet."

"Tegelijkertijd zijn er huishoudens met zonnepanelen die stroom terug leveren aan het netwerk. Om alles te matchen, moet het stroomnet intelligenter worden. Alfen levert die intelligente systemen, niet voor niets komen er de laatste tijd veel opdrachten binnen."

Het bedrijf heeft niet de minste namen als klant. Zo gebruikt Shell het batterijsystem voor een autolaaddienst in Zaltbommel en mag het bedrijf van stroomnetbeheerder Enexis opnieuw vier jaar lang transformatorstations leveren.

Verwachtingen beleggers

De verwachtingen van beleggers waren hooggespannen. De koers van het aandeel was de laatste tijd al fors opgelopen, dus Alfen moest wel leveren. "Dat hebben ze ook gedaan, als je deze omzetcijfers ziet", zo zegt RTL Z-beursanalist Durk Veenstra. "Aan de verwachtingen van de beleggers is voldaan en het bedrijf verwacht dat de omzet nog verder stijgt naar 180 tot 200 miljoen."

Het bedrijf zit in de zogenoemde SmallCap index, maar solliciteert door de goede cijfers nadrukkelijk naar een plekje op de Midkap, mocht dat vrijkomen. "Dat is aan de investeerders", zegt een woordvoerder van het bedrijf, gevraagd of het bedrijf naar de Midkap wil.

Reorganisatie

Alfen was 35 jaar lang onderdeel van bouwgigant TBI en zijn voorloper OGEM. Maar de omzet van het bedrijfje was in 2013 gekelderd door een dip in de markt voor zogenoemde smart grids. Daardoor werd Alfen verliesgevend, en was een reorganisatie en ontslagronde nodig. De 1,1 miljoen euro die dat kostte nam TBI nog voor haar rekening.

Maar het moederbedrijf wilde niet ook nog eens opdraaien voor de investeringen die nodig waren om de relatief nieuwe laadpalendivisie te laten groeien. Daarom zocht het bedrijf een investeerder van buitenaf. 

Grootaandeelhouder

Alfen is nu deels in handen van investeringsbank Infestos. Grootaandeelhouder is de Overijsselse Bernard ten Doeschot, die in 2014 een meerderheidsbelang kocht toen hij de boel overnam van bouwconcern TBL.

Bij de beursgang in maart 2018 verkocht de man die in de Quote 500 staat dus weer een groot deel van zijn aandelen (introductieprijs van tien euro), maar volgens Thomson Reuters bezit hij nog altijd 35 procent van de stukken. Andere investeerders zijn onder meer Capital Research Global Investors, Spring Enterprises en Ostrum Asset Management. Het bedrijf is momenteel ongeveer 600 miljoen euro waard.

Laadpalenfabrikant
Lees ook:
Laadpalenfabrikant Alfen groeit over de grens

Groei zit in nieuwe onderdelen

"Alfen haalt haar meeste omzet nog uit de transformatorhuisjes, die je in verschillende Nederlandse wijken ziet. Maar de groei zit in de twee nieuwe onderdelen, de laadpalen en opslag van energie", zegt de woordvoerder van het bedrijf.

Eind 2018 had Alfen het even moeilijk omdat er problemen waren met de aanvoer van materialen. "De supply chain naar ons toe dreigde oververhit te raken. Maar dat is opgelost. Er zijn het laatste jaar een aantal mooie nieuwe orders bijgekomen, bijvoorbeeld voor de levering van opslagunits voor stroom bij evenementen."

'Alfen
Lees ook:
'Alfen voor 10 euro per aandeel naar Damrak

Slimme infrastructuur

Het management zag dat de opkomst van windmolenparken en zonnepanelen een enorme impact had op het elektriciteitsnet. Het netwerk moet steeds slimmer worden, reden om met de nieuwe takken van sport aan de gang te gaan, zegt de woordvoerder van Alfen.

"We kunnen nu cross sellen. Niet alleen een transformatorhuisje neerzetten, maar ook opslag en laadpalen leveren. Dat spreekt klanten aan, je hoeft geen verschillende leveranciers te benaderen."

Het bedrijf verwacht dat de toekomstige groei met name in opslag en laadpalen zit. Momenteel werken er ongeveer 500 mensen bij het bedrijf. Het gaat vooral om technisch personeel wat in Almere werkt, verder zitten er verkoopafdelingen in verschillende landen.

Eigen opleiding

Alle technische bedrijven hebben moeite om aan personeel te komen. Dat is hier opgelost door een eigen opleiding aan te bieden. Je kunt via de Alfen Academy als leerling-monteur werken en tegelijkertijd een mbo-opleiding halen. 

50 monteurs volgen nu een opleiding, stelt het bedrijf. "We zijn ook de beurs niet opgegaan om geld op te halen. Maar we wilden meer naamsbekendheid krijgen, zowel bij klanten als bij mogelijk personeel. We zien dat dat goed werkt. We zien dat dat goed werkt."

Dit is een artikel van