Ga naar de inhoud
Bedrijven

4200 extra banen door bedrijven die uit VK naar Nederland komen

Beeld © ANP

De lange onzekerheid over de uitkomst van het brexitproces vorig jaar heeft gunstig uitgepakt voor de BV Nederland. Het aantal bedrijven dat de oversteek waagde vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland verdubbelde bijna.

Sinds het brexitreferendum in juni van 2016 hebben zich 140 bedrijven gemeld vanuit het VK vanwege de brexit. Tot vorig jaar ging het om in totaal 62 bedrijven, vorig jaar kwam de vaart er goed in. 78 bedrijven vestigden zich hier, meldt Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

4200 banen

Deze organisatie, die valt onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, probeert buitenlandse bedrijven te verleiden zich in Nederland te vestigen. 

Alle bedrijven samen zijn goed voor 4200 banen en 375 miljoen euro aan investeringen in de komende drie jaar. Dat valt overigens in het niet bij de totale oogst van vorig jaar. Die bestond uit bijna 400 bedrijven, goed voor 14.000 banen en 4,3 miljard aan investeringen. 

Brexitbuit
Lees ook:
Brexitbuit voor Nederland: medicijnagentschap EMA naar Amsterdam

Dienstverlening

Het gaat bij de brexitvluchtelingen vooral om bedrijven in de dienstverlening, zoals fintech, it en de media- en reclamewereld. Onder meer tv-bedrijf Discovery en kredietbeoordelaar AMBest vestigden zich vanwege brexit in Amsterdam.

Dit soort bedrijven geeft de voorkeur aan het Europese vasteland voor hun hoofdkantoor omdat zij anders geen vergunning hebben om zaken te doen in de EU. Sinds 31 januari van dit jaar heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel verlaten. Op dit moment gelden de Europese regels nog, tijdens de transitiefase die tot eind van dit jaar loopt. 

Potentiële overstappers in het vizier

Of die periode genoeg is om een nieuw handelsverdrag te sluiten is zeer de vraag. En dat zou er volgens het NFIA maar zo toe kunnen leiden dat nog veel meer bedrijven eieren voor hun geld kiezen. NFIA praat met 425 bedrijven die vanwege brexit nadenken over een verhuizing of het openen van een extra kantoor in Nederland.

Dat zijn niet alleen Britse bedrijven maar ook Amerikaanse en Aziatische. Zij willen gewoon in de EU zaken kunnen blijven doen, ongeacht de uitkomsten van de onderhandelingen over een handelsdeal. 

De
Lees ook:
De Britten zijn de EU uit, hoe gaat het nu verder?