Bedrijven

Vliegtuigruzie ettert door: VS verhoogt importtarieven voor EU

15 februari 2020 10:38 Aangepast: 15 februari 2020 12:24
Een Boeing (voorgrond) en Airbus op het vliegveld van Beijing. Beeld © AFP

Olie op het vuur in de jarenlange voortslepende ruzie tussen de Verenigde Staten en de EU over het voortrekken van de eigen vliegtuigindustrie. De VS verhogen importtarieven op Europese producten van 10 naar 15 procent.

Het nieuwe tarief gaat op 18 maart in, meldt de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging USTR. Het importtarief maakt deel uit van de represaillemaatregelen die de VS hebben genomen vanwege illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) bepaalde in oktober van 2019 dat Washington 7,5 miljard dollar aan strafheffingen mag opleggen aan Europese goederen, omdat de EU heeft nagelaten illegale subsidies aan Airbus stop te zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS mag EU heffingen opleggen van 7,5 miljard in vliegtuigruzie

Na het oordeel van de WTO kwam Washington in oktober met een lijst van goederen waar het extra importheffingen voor ging rekenen. Onder meer vliegtuigen, kaas, wijn en whiskey worden sindsdien extra belast. De lijst wordt nu op een aantal punten aangepast. 

Slepende ruzie

De ruzie tussen de VS en de EU over subsidies voor vliegtuigbouwers loopt al zo'n 16 jaar. Dit jaar doet de WTO uitspraak in een door de EU aangespannen zaak over Amerikaanse staatssteun voor Airbus-rivaal Boeing.

Dat het conflict maar blijft voortslepen is vooral een tegenslag voor Amerikaanse vliegmaatschappijen en consumenten, reageert Airbus. Vanzelfsprekend staan vliegtuigen - die buiten de VS gebouwd worden - ook op de lijst

Vliegmaatschappijen uit de VS hebben een tekort aan toestellen, mede veroorzaakt door de problemen bij concurrent Boeing, waar de productie van het toestel 737 MAX is stilgezet na twee crashes met het toestel. De hogere prijzen voor toestellen worden uiteindelijk doorgerekend aan de consument, aldus Airbus. 

Vizier Trump op EU

President Trump lijkt de rust aan het front in de handelsoorlog met China, waar een maand geleden een tussenakkoord mee werd gesloten, te gebruiken om zijn vizier op Europa te richten. Met de EU heeft de VS een handelstekort van meer dan een biljoen dollar, oftewel duizend miljard, en dat is Trump een doorn in het oog. 

Daarmee gloort een nieuw handelsconflict tussen twee economische machtsblokken, schrijft persbureau Reuters. Dat zou slecht nieuws zijn voor de wereldeconomie, waar de groei toch al is vertraagd vanwege het coronavirus en de na-ijleffecten van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van