Ga naar de inhoud
Bedrijven

Coronavirus treft duizenden Nederlandse bedrijven, nog geen staatshulp

Chipmachinemaker ASML heeft dertien kantoren in China, waaronder één in Wuhan Beeld © Getty

Zeker 1000 Nederlandse ondernemingen hebben direct last van de uitbraak van het coronavirus in China. Daarmee staat Nederland in de top-10 van landen wereldwijd, becijferen onderzoekers van bureau Altares Dun & Bradstreet. "Indirect is de schade nog veel groter."

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Worldwide Business Impact of the Coronavirus.

In de regio's waar het virus heerst, zijn zo'n 49.000 niet-Chinese bedrijven gevestigd. Uit het rapport blijkt dat 49 procent een hoofdkantoor heeft in Hongkong, 19 procent in de Verenigde Staten en van 12 procent in Japan. Het moederbedrijf van ongeveer 2 procent (1000 filialen) is Nederlands.

Afhankelijk van leveranciers

"Deze Nederlandse organisaties voelen dus direct de impact op hun bedrijfsvoering", vertelt woordvoerder Adriaan Kom van onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet. Hij legt uit dat de gevolgen indirect op nog veel meer Nederlandse ondernemers betrekking hebben. "Zij zijn afhankelijk van leveranciers uit de Chinese regio, bijvoorbeeld voor onderdelen van hun producten."

Wat voor type bedrijven zijn dit? In de regio waar het coronavirus heerst, zitten vooral dienstverleners (29 procent), groothandels (21 procent) en productiebedrijven (15 procent), blijkt uit het rapport. "Uit deze regio komen bijvoorbeeld meubels, speelgoed en auto-onderdelen", zegt Kom.

De onderzoekers weten niet hoeveel Nederlandse bedrijven precies geraakt worden. "Maar wereldwijd zijn zeker 5 miljoen ondernemers afhankelijk van leveranciers in de regio waar het virus heerst."

Wat
Lees ook
Wat moet je als belegger met het coronavirus?

Geen staatssteun

Het is duidelijk dat Nederlandse ondernemers last hebben van de virusuitbraak, erkent ook minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD). "We exporteren en importeren veel, we zijn een handelsland. Dat maakt ons kwetsbaarder voor dit soort dingen."

Toch overweegt hij nog niet om deze bedrijven te helpen. De exacte schade voor Nederlandse bedrijven is namelijk moeilijk in te schatten, legt de minister uit. Logisch, vinden ook de onderzoekers van Dun & Bradstreet. Kom: "Compenseren is lastig als je niet weet hoe groot de schade wordt."

Shell
Lees ook
Shell stuurt medewerkers in Singapore naar huis om coronavirus

'Weet met wie je zaken doet'

Ondernemers hoeven dus nog niet te rekenen op staatssteun. Hoe kunnen zij de schade beperken? "Zorg dat je als ondernemer weet wie je leveranciers zijn en waar ze vandaan komen", tipt Kom. "Weet met wie je zaken doet, zodat je als slimme ondernemer op tijd een alternatief kunt zoeken."

Ook de Nederlandse scheepvaart heeft last van het virus. President-directeur Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam maakt zich zorgen. Hij zei hij tegen RTV Rijnmond dat het coronavirus wereldwijd invloed zal hebben op de containeroverslag. "We verwachten de komende vier weken 20 procent minder afvaarten van en naar China. Dat gaan we merken, zeker als de epidemie langer aanhoudt."

Heineken
Meer lezen
Heineken houdt slag om de arm voor 2020 vanwege coronavirus