Bedrijven

Heineken gaat populair 0.0-bier in statiegeldkratten verkopen

14 februari 2020 14:25
Automatische bottelaar van Heineken 0.0 in wegwerpflesjes. Beeld © ANP

Heineken voorziet een grote toekomst voor zijn merk 0.0 en gaat het alcoholvrij pils daarom vanaf begin maart verkopen in kratten. Bijkomend voordeel is de statiegeldflessen in deze kratten beter zijn voor het milieu.

Woordvoerder Menno van der Vlist bevestigt een bericht daarover in de Volkskrant: "Dat we het nu in kratten gaan aanleveren, betekent dat we daarover zeer optimistisch zijn."

Tot nu toe verkocht Heineken zijn 0.0-bier in wegwerpflessen van 0,25 centiliter. Na een succesvolle proef, stapt de brouwer over. Een gevolg daarvan is dat er straks meer bier in de flesjes zit, want statiegeldflesjes hebben een inhoud van 30 centiliter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Heineken: alcoholvrij bier straks ruim 10 procent van de biermarkt

Alcoholvrij bier nieuwe groeimarkt

Voor bierbrouwers is alcoholvrij bier een welkome nieuwe groeimarkt. Waar de verkoop van regulier pils in heel Europa stagneert of daalt, groeien de omzetten van alcoholvrij bier met dubbele cijfers. Bierverkopers maken bovendien goede winsten op bier zonder alcohol. Omdat veel landen daar minder accijnzen op heffen, blijft er meer marge over voor de brouwers.

In Nederland bevat inmiddels een op de twintig verkochte biertjes geen alcohol. Dat is nog laag vergeleken met Spanje, waar de verhouding een op tien is. Heineken heeft als doel om 30 procent van zijn Nederlandse omzet uit alcoholvrij bier te halen in 2030.

Het investeert wereldwijd flink in alcoholvrij bier. In landen waar de brouwer 0.0 introduceert, maakt het standaard 25 procent van het lokale budget van het Heineken-merk vrij. "Zoveel hebben we nog nooit geïnvesteerd in een innovatie", zei bestuurder Ilaria Lodigiani daarover eerder tegen het FD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goede doelen staan in de rij voor je statiegeldbonnetjes

Circulair in 2030

De tweede reden voor de overstap naar statiegeldflessen is duurzaamheid. Heineken heeft zich ten doel gesteld om vanaf 2030 volledig circulair te zijn.

In principe zijn wegwerpflesjes dat ook, want die kun je recyclen via de glasbak, maar in de praktijk eindigen deze flessen dikwijls als zwerfafval. Statiegeldflessen gaan gemiddeld 25 keer mee en stoten zeven keer minder CO2 uit dan wegwerpflesjes.

Bij Heineken zit ruim 90 procent van het reguliere pils in statiegeldflessen. Dat is minder dan zustermerken Amstel en Brand, die respectievelijk 99 en 100 procent van al hun bierflessen hergebruiken.

Heineken verkocht het alcoholvrije bier tot nu toe in wegwerpflessen omdat het niet genoeg capaciteit had in zijn brouwerij in Zoeterwoude om statiegeldflessen af te vullen. Inmiddels is die capaciteit er wel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van