Bedrijven

Investeerder Blackstone wil 1,5 miljard euro neerleggen voor NIBC

14 februari 2020 09:10 Aangepast: 28 april 2020 11:13
Beeld © RTL Z

Zakenbank NIBC heeft een overnamebod gekregen van investeringsgigant Blackstone uit de Verenigde Staten. Blackstone wil de zakenbank volledig overnemen voor ongeveer 1,5 miljard euro. Daarmee verdwijnt de bank mogelijk van de beurs.

De twee grootste aandeelhouders van NIBC, investeerders J.C. Flowers & co (60,6 procent van de aandelen) en Reggeborgh (14,6 procent), ondersteunen de mogelijke transactie. Blackstone heeft aan hen respectievelijk 8,93 euro en 9,65 euro per aandeel geboden.

Voor alle andere uitstaande aandelen is 9,86 euro geboden. Daarmee wil Blackstone ongeveer 1,5 miljard euro neerleggen voor de zakenbank. Op de beurs is het bedrijf momenteel 1,35 miljard euro waard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijftig zakenbankiers weg bij NIBC, reorganisatie kost 9 miljoen

Vaker van eigenaar gewisseld

Bij de publicatie van de laatste halfjaarcijfers werkten er bijna 700 mensen bij NIBC. Of er iets zal veranderen in de activiteiten en het aantal mensen waarmee de werkzaamheden worden uitgevoerd, kan de bank nog niet zeggen.

"Het enige wat we kunnen zeggen is dat er verregaande gesprekken zijn met Blackstone en dat we de belangen van alle betrokken in het oog houden", zegt Michèle Negen, director investor relations van NIBC. 

Reorganisatie aanstaande

NIBC maakte vorige maand nog bekend dat een deel van de diensten voor zakelijke klanten beëindigd zou worden. Die diensten leveren onvoldoende op en kosten te veel. Per april zijn ongeveer 50 medewerkers hun baan kwijt. De bank geeft ongeveer 9 miljoen euro uit aan de reorganisatie.

Het bedrag wordt ruimschoots gecompenseerd door het sterke operationele inkomen dat de bank vorig jaar in de boeken zette. In het eerste half jaar van 2019 was dat 251 miljoen euro.

En in 2018 kwam het operationele resultaat uit op 551 miljoen. De jaarcijfers over 2019 worden volgens planning over twee weken gepubliceerd. 

Wederopbouwbank

NIBC keerde in maart 2018 na enkele jaren afwezigheid terug naar de beurs. De bank werd in 1945 opgericht als de Nationale Investeringsbank door de Nederlandse regering.

Die moest de wederopbouw na de oorlog helpen financieren. Later ontwikkelde het bedrijf zich tot een bank die zich sterk richt op financiering, advisering en co-investering. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van