Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

VS: Huawei schuldig aan georganiseerde misdaad en stelen bedrijfsgeheimen

13 februari 2020 20:44 Aangepast: 14 februari 2020 06:37
Huawei op een beurs in Shanghai. Beeld © Getty Images

De Verenigde Staten voeren de druk op het Chinese Huawei verder op. De FBI, het ministerie van Justitie en de openbaar aanklagers hebben 16 nieuwe aanklachten tegen de Chinese telecomgigant ingediend. Het bedrijf wordt beschuldigd van samenzweren om bedrijfsgeheimen te stelen.

Het techbedrijf wordt er door de Amerikaanse overheid van beschuldigd de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act te hebben overtreden. Daarmee wordt Huawei aangeklaagd als georganiseerde criminele organisatie.

Bedrijfsgeheimen buitgemaakt

Volgens de Verenigde Staten hebben Huawei en vier dochterbedrijven decennia lang op illegale wijze informatie verkregen bij Amerikaanse bedrijven. Het gaat dan om de diefstal van intellectueel eigendom van op zijn minst zes Amerikaanse technologiebedrijven.

Het intellectueel eigendom dat Huawei zich volgens de aanklachten illegaal toegeëigend zou hebben bestaat onder meer uit handleidingen voor internetrouters, antenne-technologie, robot-technologie en andere producten met auteursrechten. Ook zouden er bedrijfsgeheimen zijn buitgemaakt.

Huawei al maanden onder vuur

Huawei ligt al maanden onder vuur in de Verenigde Staten. Het bedrijf is een belangrijk onderdeel in de strijd om technologische macht tussen de Verenigde Staten en China. Huawei is een van de belangrijkste telecombedrijven ter wereld en een belangrijke kandidaat voor de aanleg van het nieuwe supersnelle mobiele internet 5G.

De VS zetten bondgenoten flink onder druk om niet met Huawei in zee te gaan, met wisselend resultaat. De VS beschuldigde Huawei al meerdere malen van (bedrijfs)spionage, maar dat werd altijd ontkend door Huawei. In deze nieuwe serie aanklachten gaat de Amerikaanse overheid een stuk verder dan eerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei klaagt telecomwaakhond VS aan om nieuw verkoopverbod

Geheimhouding geschonden

Bij de illegale praktijken zou Huawei onder meer geheimhoudingsverklaringen hebben afgesloten met de eigenaren van het intellectueel eigendom, Amerikaanse technologiebedrijven. Die geheimhoudingsverklaringen zouden vervolgens op grove wijze geschonden zijn.

Zo ontving Huawei op enig moment een presentatie met geheime informatie van een bedrijf dat mogelijk zaken wilde doen met Huawei. Hoewel er op alle slides stond dat de informatie vertrouwelijk was, heeft Huawei de presentatie doorgestuurd naar eigen medewerkers die technologie ontwikkelden die concurreerde met die van het bedrijf in kwestie.

Bonus bij bemachtigen informatie

Medewerkers van Huawei kregen ook opdracht om te liegen tegen Amerikaanse onderzoekers en het onderzoek tegen te werken, volgens de aanklacht. Hen werd opgedragen om niet te zeggen dat ze voor Huawei werkten, als daarnaar werd gevraagd. 

Ook zou Huawei volgens de beschuldigingen een bonusprogramma hebben opgezet dat een beloning uitkeerde aan medewerkers die geheime informatie van concurrenten binnenbrachten. Wie waardevolle informatie wist te bemachtigen, zou rijkelijk beloond worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen EU-verbod op Huawei bij aanleg 5G-netwerken

Succesvolle pogingen

In de pogingen tot diefstal was Huawei meerdere malen succesvol, schrijft Justitie in de VS. Door de 'campagne om technologie en intellectueel eigendom te stelen' heeft Huawei flink kunnen snijden in de kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Vertragingen zijn voorkomen, waardoor het bedrijf een 'significante en oneerlijke' voorsprong kreeg.

Huawei en de dochterbedrijven worden ook beschuldigd van zakendoen met Iran en Noord-Korea. Daarmee zou Huawei sancties van de VS, EU en VN hebben overtreden. Volgens de aanklacht hebben ze ook geprobeerd om die betrokkenheid te verbergen.

Een woordvoerder van Huawei, Philip Herd, liet aan RTL Z weten op dit moment nog geen commentaar te geven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore