Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

VolkerWessels: 'Stikstofmaatregelen niet genoeg om projecten vlot te trekken'

13 februari 2020 19:31 Aangepast: 13 februari 2020 19:36
Beeld © VolkerWessels

Bouwconcern VolkerWessels roept het kabinet op om meer te doen om de PFAS- en stikstofcrisis op te lossen. De huidige maatregelen zijn volgens de bouwer onvoldoende om bouwprojecten vlot te trekken.

Dat zegt VolkerWessels tegen RTL Z na de presentatie van de jaarcijfers. "Grote infrastructuurprojecten komen niet los. Projecten in de woningbouw en infrastructuur raken vertraagd", zegt een woordvoerder van de bouwer.

In de tweede helft van 2019 heeft het bedrijf veel last gehad van de maatregelen rondom stikstof en PFAS. In de tweede helft van 2019 drukte te twee crisis flink op de marges. Het duurt ook langer voordat infraprojecten worden aanbesteed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twijfels over nieuwe maatregelen in stikstofcrisis

Lagere omzet in infra

Het bedrijf verwacht dit jaar sowieso een lagere omzet vanuit de infrastructurele tak, ook als de stikstofregels worden verruimd. Dat zou wel effect hebben voor de woningbouwmarkt, verwacht het bedrijf, maar in de infrastructuur is de stikstofuitstoot doorgaans hoger na oplevering.

Vorig jaar werd het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig verklaard door de Raad van State. Allerlei bouwprojecten kwamen stil te liggen, omdat er geen stikstof meer mocht worden uitgestoten. Ook stoffengroep PFAS mocht niet meer worden vervoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VolkerWessels ontwikkelt filter om stikstofvrij te kunnen bouwen

Toch bouwen met stikstoffilter?

Het bedrijf kwam vorige week met de NoNox, een machine waarmee de gevreesde stikstofoxiden worden afgevangen en worden omgezet in andere stoffen. Op die manier kan er gebouwd worden zonder uitstoot.

Hoewel het een stap in de goede richting is, lost het niet alle problemen op. "Als je een weg bouwt zonder stikstof uit te stoten, kan je stellen dat files worden opgelost en dat het dus goed is. Maar in de huidige wetgeving gaat men ook uit van de gebruikersuitstoot na de bouwfase."

Volgens VolkerWessels zit dat het bedrijf dwars. De normen zouden moeten worden opgeschroefd om de problemen op te lossen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Handelsspanning, PFAS en stikstof zitten Nederlandse industrie dwars

Zwarte cijfers

Ondanks de regeltegenslagen heeft VolkerWessels wel meer omzet gedraaid. Die groeide met 12 procent tot 6,6 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 7 procent naar 269 miljoen euro.

Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland ging het goed. In Noord-Amerika had het bedrijf te maken met slechte weersomstandigheden en vertragingen tijdens het onderhoud van infrastructuur in Canada.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van