Bedrijven

Rabobank krijgt boete van 2 miljoen voor overtredingen bonusregels

13 februari 2020 11:09 Aangepast: 13 februari 2020 11:10
Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank sinds oktober 2014. Beeld © ANP

Rabobank moet twee miljoen euro aan boetes betalen omdat het in 2014 te hoge bonussen heeft uitgekeerd en ook andere bonusregels heeft geschonden. De bank overtrad in drie gevallen de Europese beloningsregels, stelt toezichthouder De Nederlandsche Bank.

In de eerste plaats betaalde Rabobank aan drie medewerkers een bonus die hoger was dan hun jaarsalaris. Ze kregen een bonus van respectievelijk 104 procent, 115 procent en 246 procent van hun vaste salaris.

Tegen de regels

Bankiers in de hele EU mogen mogen sinds 2014 geen bonussen krijgen die groter zijn dan 100 procent van hun vaste salaris. Dat was een reactie op de financiële crisis, die was deels ontstaan doordat bankiers via hoge bonussen geprikkeld werden om onverantwoorde risico's te nemen.

Nederland ging nog verder dan de andere Europese landen. Hier mogen bankiers maximaal een bonus van 20 procent van hun vaste salaris krijgen. Maar die regels gelden pas sinds 2015, een jaar later dan de overtredingen waar Rabo nu een boete voor krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra wil bankierssalarissen niet verder beperken

Te vroeg betaald

Een ander punt waarop Rabobank de regels overtrad is dat het aan 125 medewerkers alvast een bonus uitbetaalde, terwijl zij volgens de regels alleen nog maar recht hadden op een voorwaardelijke beloning.

Volgens de regels moeten banken minstens 40 procent van een bonus voorwaardelijk uitkeren. Dat wil zeggen dat bankiers een deel van hun bonus al betaald krijgen, maar ook nog drie tot vijf jaar moeten wachten op de rest van bonus.

Het derde probleem was dat deze 125 medewerkers, en nog vijf anderen, hun gehele bonus in geld kregen. Ook dat was illegaal. Een bankiersbonus mag maar voor maximaal de helft uit cash bestaan. De rest kan de bank uitkeren in de vorm van aandelen, opties of andere financiële producten.

Het idee achter de voorwaardelijke bonus en de bonus is aandelen en opties is dat bankiers daardoor worden geprikkeld om het langetermijnbelang van de bank in het oog te houden, in plaats van alleen (persoonlijk) gewin op de korte termijn.

Normoverdragend gesprek

Rabobank liet in eerste instantie aan DNB weten dat het een boete niet nodig vond. De toezichthouder mag van de wet immers ook andere handhavingsinstrumenten inzetten. Volgens Rabo had een waarschuwing of een 'normoverdragend gesprek' meer voor de hand gelegen.

Toch gaat Rabobank niet in beroep tegen de boete. DNB schrijft in een verklaring dat de instelling sinds 2015 weer aan de bonusregels voldoet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van