Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Zeg maar dag tegen je vermogen: Nissan wil 83 miljoen van Ghosn

12 februari 2020 13:26
Beeld © ANP

Als het aan Nissan ligt, blijft er niks van het vermogen van voormalig topman Carlos Ghosn over. De autofabrikant klaagt hem namelijk aan voor omgerekend ruim 83 miljoen euro. Dat is, zoals het er nu naar uitziet, een stuk meer dan Ghosns vermogen nog waard is.

Nissan wil dat Ghosn nog 10 miljard yen betaalt. Dat bedrag moet een significant deel van de gederfde inkomsten dekken die het bedrijf mis is gelopen door de misdragingen en frauduleuze activiteiten van de voormalig topman, laat Nissan weten in een verklaring.

Heel veel kosten

Het bedrag moet het oneigenlijk gebruik van overzees vastgoed zonder huur te betalen dekken, maar ook privégebruik van het bedrijfsvliegtuig, betalingen aan zijn zus en zijn persoonlijk advocaat in Libanon. Ook de kosten van Nissans interne onderzoek naar Ghosns misdragingen vallen onder de 10 miljard yen, net als de kosten voor de gerechtelijke procedures in onder meer Japan, Nederland en de Verenigde Staten.

Dat bedrag kan nog oplopen door boetes die Nissan waarschijnlijk nog moet betalen aan de Japanse financiële toezichthouder en mogelijke boetes die het bedrijf verwacht tijdens de strafrechtelijke procedure. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoe Carlos Ghosn van gerespecteerd automagnaat een voortvluchtige werd

Opgevouwen in een koffer

Ghosn werd in november 2018 gearresteerd in Japan, op verdenking van fraude met 140 miljoen dollar aan pensioenuitkeringen die nog niet verstrekt waren.

Ook zou hij geld van Renault misbruikt hebben om feesten te organiseren en dure consultants mee in te huren. Ghosn ontkent de beschuldigingen. In december vorig jaar wist hij op spectaculaire wijze, opgevouwen in een koffer, aan zijn huisarrest in Japan te ontsnappen naar Libanon. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Carlos Ghosn wil interne documenten over ontslag inzien

Vermogen verdampt

Of Ghosn dat bedrag ook kan betalen is gissen. Veertig procent van zijn vermogen zou sinds zijn arrestatie en ontsnapping zijn verdampt. Ghosn zou nu zo'n 70 miljoen dollar (64 miljoen euro) waard zijn.

Dat was toen hij werd aangeklaagd nog 120 miljoen dollar, berekende Bloomberg in hun Miljonairsindex. En hij moest al 14 miljoen aftikken voor zijn borgsom. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De miraculeuze ontsnapping van wonderdokter Carlos Ghosn

Ghosn wil 15 miljoen

Ghosn heeft op zijn beurt Nissan weer aangeklaagd voor onrechtmatig ontslag en verlies van inkomen. Hij eist een vergoeding van 15 miljoen euro. Een Nederlandse rechter buigt zich nu over de vraag of zijn ontslag terecht was. Ghosn wil ook interne documenten zien, waarmee hij hoopt te kunnen aantonen dat Nissan en Mitsubishi geen vertrouwen meer in hem hadden.

Of hij ook uitgeleverd wordt aan Japan zoals de Japanse minister van Justitie graag wil, is de vraag. Libanon heeft namelijk geen uitleveringsverdrag met het land van de rijzende zon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van