Bedrijven

ABN Amro wil minder dividend uitkeren, tegenvaller voor de staat

12 februari 2020 09:29 Aangepast: 12 februari 2020 11:13
Kees van Dijkhuizen van ABN Amro Beeld © ANP

ABN Amro wil minder dividend uit gaan keren, ondanks een winst van ruim twee miljard euro in 2019. Dat is een tegenvaller voor de staat, die nog altijd de meerderheid van de aandelen in de bank heeft.

Topman Kees van Dijkhuizen stelt een dividend voor van 1,28 euro per aandeel. Dat was een jaar eerder nog 1,45 euro. Beleggers reageren verbolgen op de cijfers van de bank: de koers van het aandeel stond tien minuten na opening van de AEX bijna 6 procent in de min.

Lager in eurocenten

ABN Amro heeft te maken met een aantal onzekerheden op het gebied van regelgeving en stelt daarom voor de dividenduitkering op 62 procent te houden.

"Vergeleken met een heleboel andere banken is dat veel", zegt Van Dijkhuizen tegen RTL Z. "Alleen omdat de winst iets is gedaald vorig jaar, is het dividend in eurocenten iets lager, dat klopt."

Onder verwachting

De kwartaalcijfers van ABN Amro zijn onder de verwachting van analisten. De inkomsten kwamen uit op 2,1 miljard euro, 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst wordt gedrukt door de lage rente, ook moest de bank meer geld opzij zetten om tegenvallers op te kunnen vangen in de offshore-sector vanwege de lage olieprijzen.

Over heel 2019 genereerde de bank een winst van meer dan twee miljard euro. De totale kosten van de bank daalden vorig jaar met 100 miljoen euro naar 5,1 miljard. Van Dijkhuizen verwacht dat die daling doorzet en ABN volgend jaar onder de 5 miljard uitkomt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM doet witwasonderzoek naar ABN Amro: 'Zorgelijk', zegt minister

Doorlichten klantdossiers

Een deel van die kosten, zo'n 400 miljoen euro, gaat naar het op orde brengen van de klantendossiers. In opdracht van De Nederlandsche Bank moet ABN Amro alle vijf miljoen particuliere klanten doorlichten

Daar zijn nu tweeduizend mensen binnen de bank fulltime mee bezig, zegt Van Dijkhuizen. "Dat aantal stijgt naar verwachting naar drieduizend in de loop van dit jaar. Dat is een heel groot aandeel natuurlijk, een op de tien medewerkers is hier mee bezig. Het is een proces van de lange adem."

De bank verwacht de dossiers in 2022 op orde te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van