Ga naar de inhoud
Bedrijven

Geen doorstart voor modewinkels van Didi, 500 mensen op straat

Didi telde 81 winkels met 500 werknemers Beeld © Google Maps

Er komt geen doorstart voor modewinkelketen Didi. Dat bevestigt curator Marc le Belle tegenover RTL Z. De 81 winkels gaan volgende week dicht, en 500 werknemers verliezen definitief hun baan.

Begin vorige maand ging Didi, een modeketen die sinds 1984 die in handen is van de Noord-Hollandse vastgoed- en textielfamilie Elzas, failliet.

Geen doorstart

Afgelopen weken keken curatoren Marc le Belle en Tineke Wolfswinkel naar de mogelijkheden voor een doorstart. Vandaag lieten zij de 500 werknemers (350 voltijdsbanen) weten dat dit niet is gelukt.

"Inmiddels is helaas duidelijk geworden dat een doorstart van Didi definitief van de baan is", schrijven zij in een interne notitie aan het personeel. Volgende week zullen de winkels gefaseerd sluiten.

Opkopers

Volgens curator Le Belle was er wel belangstelling van kopers, maar viel de kwaliteit daarvan tegen. "Het betrof veelal biedingen met als doel uitverkoop van de voorraad tegen een lage waarde. Als je dan 40 procent van de inkoopwaarde geboden krijgt, kun je het beter zelf verkopen. Zeker met zo'n gemotiveerd personeel en goede klantenkring als Didi. Dat levert meer op voor de boedel."

Hoogste omzet ooit

Dankzij de uitverkoop in de winkels na het faillissement wisten de curatoren van Didi nog miljoenen binnen te halen. "Er werden buitengewone omzetten gedraaid. Afgelopen week was zo goed; ik denk dat Didi nog nooit zo'n hoge omzet heeft behaald. Gezien het faillissement wel een beetje navrant, natuurlijk."

Volgens Le Belle verwachten de curatoren in de komende week het grootste deel van de restvoorraad te verkopen. "Dan zullen wij ook wat meer gaan spelen met kortingen. Dat zal ook een mooi bedrag opleveren."

Schuldeisers

Dat wil volgens Le Belle niet zeggen dat de gewone schuldeisers van Didi veel van hun vorderingen zullen terugzien.

"Wij verwachten een grote vordering van het UWV wegens de loondoorbetaling van het personeel in de weken na het faillissement. Na betaling aan het UWV en de Belastingdienst denken wij dat er niet veel overblijft om uit te keren aan de gewone schuldeisers."

Naam blijft bestaan

Overigens verwacht de curator dat de merknaam Didi zal blijven bestaan. "Die kans achten wij groot. Het is nog niet bekend in welke vorm; of dat offline of online zal zijn."

Of de voormalige eigenaar Fred Elzas de naam uit de boedel heeft gekocht, wil Le Belle niet bevestigen. "Daar zit natuurlijk wel een emotionele band met het merk."