Een Nederlandse rechter buigt zich over de vraag of het ontslag van Carlos Ghosn terecht was. De van fraude verdachte ex-topman van Renault en Nissan eist een vergoeding van 15 miljoen euro. Ook wil hij interne documenten inzien, waaruit hij denkt te kunnen herleiden hoe de beslissing genomen is om hem te ontslaan.
De zaak dient in ons land omdat de twee autofabrikanten hun joint venture hebben ondergebracht bij een Nederlands bedrijf.
Ghosn vindt dat hij moet kunnen zien hoe Nissan en Mitsubishi tot de conclusie kwamen dat er geen vertrouwen meer in hem was, zo legden zijn advocaten vandaag uit bij de Amsterdamse rechtbank.
Miljoenen verduisterd?
Ghosn werd eind vorig jaar ontslagen bij Nissan-Mitsubishi bv (NMBV). Het bedrijf concludeerde na onderzoek dat Ghosn zich onrechtmatig 7,8 miljoen euro had toegeëigend.
De voormalig topman houdt vol dat hij onterecht is ontslagen en dat hij het slachtoffer is van samenzwering door andere mensen in de top van het bedrijf.
Nederlandse wet
De beschuldigingen tegen hem zouden nergens op zijn gebaseerd, aldus zijn advocaten. Uit de interne documenten moet blijken dat het bedrijf wist dat Ghosn zichzelf beloonde. Met het ontslag zou de Nederlandse regelgeving zijn overtreden, zo schrijft Reuters.
De advocaat van de autobedrijven vond van zijn kant dat de reden voor het ontslag helder was. Ghosns advocaten zouden 'aan het vissen' zijn.
De Amsterdamse rechter neemt voorlopig nog geen beslissing over het verzoek van Ghosn. De rechter wil eerst weten welke redenen Nissan en Mitsubishi hebben om Ghosn te ontslaan. Die informatie zou op 26 maart moeten worden ingediend.

Op borgtocht vrij
In november 2018 werd Ghosn gearresteerd in Japan, op verdenking van onder meer belastingfraude. Later kwamen daar nog drie aanklachten bij, onder meer de beschuldiging dat hij miljoenen van Nissan via een omweg naar zichzelf zou hebben overgemaakt.
In april 2019 werd Ghosn op borgtocht vrijgelaten zodat hij zich beter zou kunnen voorbereiden op zijn verdediging tegen alle aanklachten. Een voorwaarde voor zijn borgtocht was dat hij Japan niet mocht verlaten. Zijn huis in Japan werd streng bewaakt.
Ontsnapping
Toch wist de ex-topman op miraculeuze wijze te ontkomen. Hij zou met een privévliegtuig ontsnapt zijn. Daarbij zou hij zich verstopt hebben in een verstevigde kist waarin doorgaans audioapparatuur wordt vervoerd. Aan de onderkant zouden gaten zitten, zodat Ghosn kon ademen.
De kist was te groot om door een scanner te gaan. Op de terminal voor privévliegtuigen van het vliegveld van Osaka was er doorgaans weinig beveiliging. Zo kon Ghosn ongezien aan boord van het vliegtuig komen.
