Bedrijven

Meevaller voor verhuurders panden Hudson's Bay, huur februari toch betaald

10 februari 2020 15:05 Aangepast: 10 februari 2020 15:24
Uitverkoop bij Hudson's Bay in Leiden. Beeld © ANP

Een meevaller voor de verhuurders van de verschillende panden van Hudson's Bay in Nederland. De winkelketen heeft alsnog de huur voor de maand februari betaald. Het gaat in totaal om 4,7 miljoen euro, aldus het faillissementsverslag.

Eerder was het volgens de curator onduidelijk of er nog genoeg geld was om de februarihuur te betalen. Hudson's Bay had namelijk nauwelijks activa. Panden had het bedrijf niet in bezit en auto's werden geleased.

De winkelinventaris en kantoorinventaris werd echter voor 3,3 miljoen euro verkocht aan Kaufhof GmbH, een bedrag dat ruimschoots boven de getaxeerde liquidatiewaarde lag. Het gaat onder andere om eigen voorraad en om consignatiegoederen. Dat zijn artikelen waarbij iemand anders de eigenaar is, maar die de winkelketen probeerde te verkopen. 

Meerdere panden

HBC Netherlands (Hudson's Bay Company) huurde 22 panden, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Leiden en Den Bosch.

De huur is tot en met februari 2020, het einde van de opzeggingstermijn, voldaan, meldt de curator in zijn verslag. De vestiging van Hudson's Bay in Utrecht is op 31 december aan de verhuurder opgeleverd en valt hier dus buiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eigenaren panden Hudson's Bay moeten in Canada hun centen ophalen

Oude panden V&D verbouwd

Toen Hudson's Bay zich in 2017 Nederland vestigde, koos het voor vestiging in de oude panden van V&D. De pandeigenaren zorgden ervoor dat de panden opgeknapt werden en winkelklaar, dus bijvoorbeeld voorzien van stellingen en schappen.

De vastgoedeigenaren investeerden miljoenen in de panden. In ruil hiervoor werd een huurgarantie bedongen. Afgesproken werd dat Hudson's Bay hoe dan ook tien jaar lang huur zou betalen. 

Die garantie werd niet gegeven door de Nederlandse tak van Hudson's Bay, maar door het Canadese moederbedrijf.

Canada

Vanaf maart heeft het moederbedrijf van Hudson's Bay in Canada geen contractuele verplichtingen meer. In plaats daarvan kunnen de verhuurders zich beroepen op meerjarige huurgaranties, die optellen tot honderden miljoenen euro's. Die afspraken zijn wel minder hard dan een huurcontract.

Het is onbekend of de verhuurders al contact hebben gezocht met de Canadezen over de huur in maart of de maanden daarna, zegt de curator. Hij weet ook niet of de verhuurders inmiddels kopers of onderhuurders hebben gevonden voor de leegstaande filialen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van