Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ceo Zwitserse bank Credit Suisse stapt op na spionageschandaal

ceo Thiam en voorzitter van de raad van commissarissen Rohner in betere tijden. Beeld © AFP

Topman Tidjane Thiam van Credit Suisse treedt af. Dat is het dramatische dieptepunt van een schandaal binnen de bank, waarbij hooggeplaatste werknemers werden gevolgd door spionnen.

Credit Suisse is al een tijdje in opspraak, omdat de bank een vertrekkend medewerkers liet volgen. Iqbal Khan, het voormalige hoofd van de vermogensbeheertak, werd geschaduwd door een professionele bedrijfsspion.

Khan vertrok namelijk naar de grote concurrent UBS. Omdat Credit Suisse bang was dat hij andere werknemers zou overtuigen met hem mee te gaan, liet de Zwitserse bank hem volgen.

Toen Khan ontdekte dat hij en zijn vrouw bespioneerd werden, leidde dat tot flinke ophef.

Ex-medewerkers
Lees ook:
Ex-medewerkers Twitter 'spionnen voor Saoedi's'

Khan gold als kroonprins

Uit onderzoek van een extern bedrijf bleek dat topman Tidjane Thiam niet verantwoordelijk was voor de spionage. Twee andere bestuurders, waaronder Pierre Olivier Bouée, vertrouweling van Thiam, vlogen echter de laan uit.

Toch bleef er twijfel bestaan over de rol van Thiam. Khan vertrok namelijk bij Credit Suisse na een vermeend conflict met de topman. De opgestapte Khan maakte een bliksemcarrière binnen Credit Suisse en gold als kroonprins binnen de bank om Thiam ooit op te volgen.

Hachje toch niet gered

Thiam zou op zijn beurt de voorzitter van de raad van commissarissen moeten opvolgen, schrijft de Zwitserse Neue Zürcher Zeitung.

Het leek erop alsof die toekomst veilig was, zeker omdat grote aandeelhouders van Credit Suisse de topman bleven steunen. Maar de commissarissen besluiten nu toch een andere topman te benoemen. Frappant is dat het destijds voorzitter van de commissarissen Urs Rohner was die Thiam naar Credit Suisse haalde.

Burenruzie?

De hele kwestie wordt extra sappig doordat Thiam en Khan buren zijn. Zij kochten beide hun villa's in de tweede helft van 2015, in Herrliberg, een plaatsje onder de rook van Zürich met uitzicht op het meer. Pas tijdens de verbouwing ontdekten zij dat zij buren waren, schrijft de Neue Zürcher Zeitung.

Thiam zou op een gegeven moment geïrriteerd zijn geraakt door de bouwvakkers die bij zijn buurman/collega aan het werk waren. Zij zorgden voor geluidsoverlast. Op een feestje in het huis van Thiam zouden de collega's het met elkaar aan de stok hebben gekregen.

Er is al een opvolger...

De opvolger van Thiam wordt Thomas Gottstein, die nu nog de leiding heeft over de Zwitserse tak van Credit Suisse. Met zijn benoeming staat er voor het eerst sinds 2002 weer een Zwitser aan het hoofd van de bank.

Opvallend genoeg begon Gottstein zijn carrière bij UBS, voordat hij overstapte naar Credit Suisse. Precies de omgekeerde weg die Khan nu bewandelt dus.

...maar het blijft onrustig bij de bank

Het is de vraag of de rust nu weer is teruggekeerd bij Credit Suisse. De grootste aandeelhouder, Harris Associates, sprak van een 'Zwitserse kliek' die weerstand biedt tegen hervormingen. Die groep zou vijandig staan tegenover buitenstaanders om de positie van Thiam te ondergraven, schrijft de Financial Times (FT).

Een andere aandeelhouder, Eminence Capital (2 procent van de aandelen) dreigde volgens FT eerder deze week met gerechtelijke stappen tegen de raad van commissarissen. Hij wil een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeenroepen om Urs Rohner, de voorzitter van de commissarissen, eruit te gooien.

Spionage
Lees ook:
Spionage via telefoons Huawei? Vijf vragen en antwoorden

Topman leidde de bank naar stabielere inkomsten

Onder Thiam maakte Credit Suisse een ommezwaai van volatiele zakenbankactiviteiten richting vermogensbeheer, waar de inkomsten stabieler zijn. De franstalige Thiam werd geboren in Ivoorkust en volgde zijn opleiding onder meer aan de Franse eliteschool Ecole Polytechnique.

In 2009 werd hij de topman van verzekeraar Prudential en daarmee was hij de eerste zwarte topman van een onderneming uit de FTSE-100 index, de index van de 100 grootste Britse beursgenoteerde bedrijven.