Bedrijven

EU onderzoekt samengaan brillengiganten Grandvision en EssilorLuxottica

06 februari 2020 20:23 Aangepast: 06 februari 2020 20:29
Een onverwachte wending in de overname van onder andere Eyewish. Beeld © ANP

De geplande overname van optiekketen GrandVision door brillenfabrikant EssilorLuxottica ligt onder het vergrootglas van de Europese Commissie. Er zijn zorgen dat door de overname minder concurrentie overblijft, omdat twee enorme spelers samen worden gevoegd.

Mogelijk klinkt de naam EssorLuxottica onbekend, maar de fabrikant maakt onder meer Ray-Ban en Oakley. Onder licentie worden brillen voor allerlei modemerken gemaakt. Grote ketens als Pearle, Eyewish en Grandoptical zijn in het bezit van GrandVision.

De brillenmaker wil nu de brillenverkoper overnemen. En dat kan wel eens problemen opleveren, denkt de marktwaakhond van de Europese Commissie. EssilotLuxotticca is namelijk 's werelds grootste producent van brillen en GrandVision is het grootste retailbedrijf dat in brillen handelt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brillengigant EssilorLuxottica koopt GrandVision van investeerder HAL

Minder keuze, hogere prijzen

In de brillenbusiness zijn al veel bedrijven samengegaan. Daarom wil Margrethe Vestagher, Eurocommissaris voor Mededinging, goed bekijken of de voorgestelde fusie leidt tot hogere prijzen over minder keuze voor consumenten. 

EssilorLuxottica verkoopt veel brillen aan opticienketens zoals die van GrandVision, maar ook aan andere retailers. De ketens verkopen de brillen dan aan consumenten. Als EssilorLuxottica en de ketens van Grandvision samengaan, ontstaat er een zeer grote speler op de Europese markt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

81-jarige aan hoofd van gigantisch brillenbedrijf

Miljardenbedrijven

GrandVision is met ruim 7200 winkels actief in 44 landen. Het bedrijf heeft 37.000 mensen in dienst en had vorig jaar een jaaromzet van 3,7 miljard euro. Het bedrijf wordt in de overname gewaardeerd op zo'n 7 miljard euro.

EssilorLuxottica ontstond vorig jaar uit de samenvoeging van de Italiaanse brillenmaker Luxottica en het Franse brillenglazenbedrijf Essilor. De marktwaarde ligt op ongeveer 52 miljard euro.

400 miljoen als deal klapt

Er is een kans dat de toezichthouders de deal niet accorderen. Daarover hebben de twee partijen ook afspraken gemaakt. GrandVision is nu nog eigendom van HAL, het investeringsbedrijf van miljardairsfamilie Van der Vorm.

Wordt de deal niet voor eind juli 2021 afgerond dan vervalt de overeenkomst en krijgt HAL 400 miljoen euro van EssilorLuxottica.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van