Bedrijven

Zorgen bij Tata Steel om verkoopplannen Nederlandse bedrijven

06 februari 2020 16:33
Beeld © ANP

Er is onrust en onduidelijkheid bij Tata Steel Nederland over de mogelijke verkoop van bedrijfsonderdelen. De Nederlandse directie zou 'uitermate bezorgd' zijn omdat ze nog geen voorstellen hebben ingezien en de centrale ondernemingsraad is fel tegen het verkopen van onderdelen.

De Telegraaf schreef eerder deze week over het plan dat Tata Steel Europe zou hebben om bedrijfsonderdelen in onder meer Nederland te verkopen. Het zou onder andere gaan om panelenmaker SAB Profiel in IJsselstein, Nieuwegein en Geldermalsen. Ook een buizenmaker van Tata zou te koop staan.

Vervelend

"Buitengewoon vervelend", zegt Frits van Wieringen, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, tegen RTL Z. "Er ontstaat nu veel onrust. Wij zeggen: geef maar openheid van zaken. Ik mag aannemen dat de directie wel zorgt dat ze snel meer te weten komen."

Een woordvoerder van Tata Steel Europe, Ariane Volz, laat weten dat Tata Steel helemaal geen uitspraken doet over de mogelijke verkoop van onderdelen.

'Directie weet van niets'

Het ANP bericht dat de Nederlandse directie 'uitermate bezorgd' is over het feit ze nog geen voorstellen heeft ingezien voor de eventuele verkoop van onderdelen. Opmerkelijk, want het is de directie die dit zou moeten goedkeuren.

Maar Volz, die verwarrend genoeg officieel ook het woord voert voor Tata Steel Nederland, wil niet antwoorden op de vraag of dit klopt. "Wat klopt is dat ik hier niets over kan zeggen", zegt Volz. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorlopig geen ontslagronde bij Tata in IJmuiden, zegt Nederlandse directie

Winstgevende onderdelen

De woordvoerder met twee petten op is exemplarisch voor de onrust die er ontstaan is. De belangen van moederbedrijf Tata Steel Europe komen niet altijd overeen met die van de Nederlandse tak, terwijl het wel hetzelfde bedrijf is. Volgens cor-voorzitter Van Wieringen speelt er op de achtergrond een veel groter probleem.

Het gaat namelijk al een tijdje niet zo goed met Tata Steel in Europa. De fabrieken in het Verenigd Koninkrijk draaien verlies. De Nederlandse locatie is winstgevend, net als de Europese tak. Die winsten in Europa lopen wel terug. Moederbedrijf Tata Steel India zag de winst de afgelopen jaren scherp dalen door onder meer lagere staalprijzen, productiekosten en de handelsoorlog. 

Het bedrijf zei in november vorig jaar dat er 1600 banen zouden verdwijnen in Nederland om kosten in Europa te besparen. In het Verenigd Koninkrijk zouden dan 1000 banen verdwijnen. Het leidde tot veel protest van de Nederlandse werknemers en de vakbonden. Vorige week bleek dit massaontslag in Nederland in ieder geval tot oktober volgend jaar niet mogelijk door afspraken met de vakbonden.

Werknemers in onzekerheid

Ondertussen zitten werknemers nog steeds in onzekerheid. "Tata Steel is al maanden met een grote transformatie bezig waar Nederland de dupe van is", zegt Van Wieringen. "Wij vinden dat zij de problemen met de verliesgevende fabrieken in het VK moeten oplossen, maar het helpt niets als je winstgevende onderdelen in Nederland verkoopt", zegt hij. 

De bedrijven die in de etalage zouden staan zijn volgens Van Wieringen modern en winstgevend. "Vaak is er ook veel in geïnvesteerd. Het zijn bedrijven die ons staal uit IJmuiden tot producten verwerken. Dan gaat het dus over zeer specialistische en hoogwaardige producten, dat moet je niet van de hand doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van