Bedrijven

Diesel besparen: FlixBus start proef met zonnepanelen op het dak

06 februari 2020 10:32 Aangepast: 06 februari 2020 14:54
Beeld © Flixbus

De Duitse langeafstandsvervoerder FlixBus heeft bij wijze van proef zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de bus die van Dortmund naar Londen rijdt, via Nederland en België. De panelen wekken energie op voor de elektronica van de bus. Die gebruikt daardoor minder diesel.

Tijdens de eerste proefritten bespaarde de bus 1,7 liter diesel per 100 kilometer, oftewel 10 liter per rit. De bus krijgt een signaal als de zonnepanelen voldoende stroom opwekken.

Daarop ontlast de bus het systeem dat de accu oplaadt met behulp van brandstof. De zonnestroom wordt onder meer gebruikt voor de elektra, USB-poorten en wifi.

Minimale luchtweerstand

FlixBus werkt voor dit project samen met het Britse TRAILAR. Dat bedrijf levert zonnepanelen die licht en dun zijn, zodat de luchtweerstand minimaal is als deze op de bus liggen.

De techniek wordt al gebruikt op vrachtwagens en door bezorgdiensten, maar tot nu toe nog niet op langeafstandsbussen. Als de proef slaagt, wil FlixBus andere bussen en misschien zelfs de hele vloot van zonnepanelen voorzien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore