Ga naar de inhoud
Bedrijven

Surseance busbedrijf Connexxion Tours zuur voor werknemers

Connexxion verkocht de touringcar-dochter aan TCR. Beeld © Connexxion Tours.

Als gevolg van financiële problemen bij het Zeeuwse vervoersbedrijf TCR heeft busbedrijf Connexxion Tours uitstel van betaling gekregen. Voor de tientallen werknemers, die twee jaar geleden nog voor de solide vervoersgigant Connexxion werkten, dreigt een bittere pil.

Begin 2018 verkocht openbaar vervoergigant Connexxion haar touringcardochter aan het snelgroeiende Zeeuwse familiebedrijf TCR van ondernemer Cees Hage. Dat kwam vorige maand plotseling in zwaar weer terecht.

Surseance TCR

Afgelopen vrijdag bleek TCR uitstel van betaling te hebben gekregen, waardoor 1300 banen op de tocht staan. Surseance is in veel gevallen een voorportaal van een faillissement. Volgens vakbond FNV zouden de problemen te wijten zijn aan slechte betalers en lage tarieven, voor vooral zorg- en leerlingenvervoer.

Door de problemen bij TCR dreigt nu dus ook Connexxion Tours uit Kampen meegesleept te worden. Uit het Centraal Insolventieregister blijkt dat ook dat bedrijf uitstel van betaling heeft gekregen.

Zuur

Dat is zuur voor de werknemers, die twee jaar geleden nog werkten voor de solide openbaar vervoersgigant Connexxion, dat op haar beurt weer onderdeel is van het Franse Transdev. Daar genoten zij van een relatief grote baanzekerheid en hadden zij bij een reorganisatie zicht op een redelijke afvloeiingsregeling.

Volgens Laetitia Niemantsverdriet van Connexxion werd de touringcardochter destijds verkocht 'omdat het niet meer in onze strategie en bedrijfsvoering paste.' Daarbij kreeg het bedrijf het recht om de naam Connexxion Tours te blijven voeren.

FNV-bestuurder Brigitta Paas denkt dat de verkoop het gevolg was van geringe winstgevendheid. "Omdat er in het openbaar vervoer nauwelijks meer winst wordt gemaakt, hebben ov-bedrijven veel randactiviteiten aan de kant geschoven."

Minder werknemers

Maar ook nieuwe eigenaren weten die randactiviteiten niet altijd succesvol te maken. Onder TCR blijkt het aantal werknemers van Connexxion Tours afgelopen twee jaar te zijn gekelderd. Volgens Connexxion werkten er bij de overname nog 200 mensen. Paas schat dat daar nog 60 tot 70 van over zijn. En ook hun baan staat nu op de tocht.

Connexxion zegt de problemen bij TCR en de gevolgen voor de werknemers te betreuren. "Dit is natuurlijk nooit onze intentie geweest toen wij het bedrijf verkochten." Volgens woordvoerster Niemantsverdriet is destijds wel een boekenonderzoek geweest bij TCR, om de financiële kracht van het bedrijf te toetsen.

Curator:
Lees ook:
Curator: Oad busbedrijf maakt doorstart

Gevolgen Connexxion

Ondanks de verkoop kan een eventueel faillissement van TCR en Connexxion Tours nog steeds gevolgen hebben voor Connexxion, erkent de woordvoerster. "Die bedrijven werken voor ons als onderaannemer. Wij houden de ontwikkelingen dus nauwlettend in de gaten."

Een eventuele terugkoop van Connexxion Tours sluit zij uit. "Wij hebben destijds niet voor niets afstand van het bedrijf gedaan." 

Probleem OV

Vakbondsbestuurder Paas benadrukt dat de bustak van TCR niet alleen als onderaannemer voor Connexxion werkt. "Het bedrijf levert diensten aan bijna alle openbaar vervoerbedrijven. Als TCR omvalt, heeft het hele OV in Nederland een probleem. Maar ik heb er vertrouwen in dat de bewindvoerders een faillissement nog kunnen voorkomen."