Bedrijven

Ryanair claimt groen te zijn, krijgt tik op vingers om misleiding

05 februari 2020 01:04 Aangepast: 05 februari 2020 05:26
Beeld © ANP

Lowbudgetmaatschappij Ryanair heeft klanten misleid door zich voor te doen als 'groene' maatschappij. Ryanair moet daarmee stoppen, zegt de Britse reclamewaakhond ASA.

Volgens de Advertising Standards Authority heeft Ryanair consumenten verkeerde informatie verstrekt via een advertentie op tv, op de radio en in kranten. In de advertentie gebruikt de luchtvaartmaatschappij de tekst 'Europa's luchtvaartmaatschappij met de laagste prijs, laagste uitstoot'.

Ook in de spotjes voor televisie en radio benadrukt Ryanair dat ze goedkoop zijn, maar ook de laagste uitstoot hebben.

En dat klopt niet, concludeert de ASA na onderzoek. Door de advertenties zouden consumenten kunnen denken dat er minder CO2 wordt uitgestoten als gereisd wordt met Ryanair. Dat kan de maatschappij niet bewijzen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ryanair in top 10 grootste vervuilers: 'Belasting op luchtvaart nodig'

Voor de bewering van Ryanair werd volgens ASA geen enkel bewijs gevonden. Ryanair heeft een groot aandeel in de luchtvaart binnen Europa, terwijl ze op plek vijf staan als het gaat om uitstoot als wordt gekeken naar 27 Europese luchtvaartmaatschappijen.

Een andere grafiek, die Ryanair bovenaan plaatst als het gaat om efficiëntie, komt uit 2011 en was volgens de ASA niet meer bruikbaar voor een vergelijking in 2019. Een aantal bekende andere maatschappijen komen helemaal niet voor op de lijst.

Ook relatief niet de schoonste

De ASA snapt dat 'de minste uitstoot' begrepen moet worden als een relatieve standaard en vindt CO2 per passagier een bruikbare methode om de uitstoot en CO2-voetafdruk te meten. Toch vindt de reclamewaakhond niet dat Ryanair afdoende heeft aangetoond dat ze relatief gezien de minste CO2 uitstoten, en daarom wordt het gezien als een misleidende advertentie.

Niet onbelangrijk: al twee jaar op rij staat Ryanair zelfs in de top 10 van Europese bedrijven die het meeste CO2 uitstoten. Voorheen waren dat alleen maar kolencentrales. Vorig jaar kwam ook de grote rederij MSC Shipping erbij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van