Bedrijven

Na zes jaar geeft tweedehands e-bookwinkel Tom Kabinet het écht op

04 februari 2020 15:12

Het doorverkopen van e-books is in strijd met het auteursrecht, oordeelde het Europees Hof van Justitie onlangs. Daarom sluit de Nederlandse tweedehands e-bookwinkel Tom Kabinet binnenkort de elektronische deuren.

"De recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft voor ons te weinig ruimte om ons huidige pad ter vervolgen", schrijft oprichter Marc Jellema op de website van de winkel.

Rechtszaak binnen een week na opening

Klanten (meer dan tienduizend aldus Jellema) kunnen nog tot 14 februari middernacht hun gekochte tweedehands e-books downloaden. Op 15 februari gaat het platform offline. Je nu nog aanmelden als klant is niet meer mogelijk.

Jellema startte de winkel in de zomer van 2014. Met zijn onderneming zouden mensen meer e-books gaan lezen, auteurs meer verdienen en zouden illegale versies van e-books worden tegengegaan, was zijn overtuiging. 

Onder andere het Nederlandse Uitgeversverbond ging hier vanaf het begin al tegen in het geweer. Zij spanden een week na de opening van Tom Kabinet al een rechtszaak tegen de oprichters aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Doorverkopen tweedehands e-books is illegaal'

Legale versie

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde ruim een halfjaar later, in januari 2015, dat de verkoop van tweedehands e-books niet direct kon worden verboden. Wel zou Tom Kabinet dicht moeten, omdat via de site illegale e-books konden worden gekocht.

Jellema begon daarop een schoonmaakactie: hij haalde alle e-books van vóór 2013 offline. In dat jaar kregen alle legale Nederlandse e-books een onzichtbaar watermerk. Met de aankoopdownloadlink bij het boek kon Jellema checken of het om een legale versie ging.

Ondanks deze maatregel en het feit dat van elk doorverkocht e-book 50 cent naar de auteurs ging, bleven uitgevers bij hun standpunt dat de tweedehands verkoop het auteursrecht schaadt. In juli 2017 verzocht de rechtbank in Den Haag daarom het Europees Hof van Justitie om zich over de kwestie te buigen.

Spijtige beslissing

Die heeft nu geoordeeld dat het doorverkopen van e-books niet hetzelfde is als de doorverkoop van papieren boeken. Zo zijn e-books concurrerend met tweedehands papieren boeken, omdat zij in de oorspronkelijke versie tegen een lagere prijs worden aangeboden.

"We zijn er niet in geslaagd een duurzame manier te vinden voor het verkopen van tweedehands e-books en dat vinden we zeer spijtig", reageert Jellema. Hij heeft verschillende mogelijkheden bekeken om op een andere manier verder te gaan, maar heeft uiteindelijk toch de 'moeilijke beslissing' moeten nemen om het platform helemaal te sluiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore