Bedrijven

Hudson's Bay leed verlies van bijna 184 miljoen euro in Nederland

03 februari 2020 20:57 Aangepast: 03 februari 2020 21:08
Uitverkoop bij Hudson's Bay in Leiden. Beeld © ANP

De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay heeft in Nederland in drie jaar tijd 183,8 miljoen euro verlies gemaakt.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van het tot voor kort in Nederland gevestigde bedrijf. 

In 2017, het eerste jaar dat de warenhuisketen actief was in ons land, draaide het nog 'slechts' een verlies van 28,6 miljoen euro. Een jaar later was dat bedrag al bijna verdrievoudigd naar 81,4 miljoen euro. En in 2019 blijkt het te gaan om een verlies van 73,8 miljoen euro.

Hudson's Bay weigerde tot dusver de financiële resultaten in Nederland van vorig jaar bekend te maken. Hudson's Bay zei alleen dat de 15 winkels hier onderpresteren.

Executieverkoop

De executieverkoop van eind vorig jaar heeft het bedrijf nog een omzet opgeleverd van 22,7 miljoen euro, blijkt uit het verslag. Ook wist Hudson's Bay winkelinventaris door te verkopen aan de Duitse warenhuisketen Kaufhof, voor een bedrag van 3,3 miljoen euro.

"Het uithuizen van deze inventarissen en het tijdig bezemschoon opleveren, is een enorme logistieke operatie waarbij curatoren ernaar streven die voor 1 maart 2020 te klaren", schrijven de curatoren in het verslag.

Peperdure panden

De leegstaande panden blijken een enorme kostenpost voor het Canadese bedrijf. Per maand betaalde het bedrijf meer dan 4,7 miljoen euro aan huur, wat neer komt op ruim 56 miljoen euro per jaar. Voor de langdurige huurcontracten die Hudson's Bay in Nederland sloot, heeft het bovendien garanties afgegeven voor een totaalbedrag van circa 280 miljoen euro.

Half september 2019 kondigde de warenhuisketen aan dat het Nederlandse avontuur beëindigd zou worden. Op 2 januari werd uiteindelijk bekend dat Hudson's Bay Nederland officieel bankroet was. De rechter sprak op 31 december 2019 het faillissement uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van