Bedrijven

Tesla levert weer te weinig auto's af, maar bedrijf heeft een plan

04 juli 2016 09:29 Aangepast: 31 juli 2017 01:00
Elon Musk, CEO van Tesla Beeld © Getty

Het gaat nog niet helemaal op rolletjes bij Tesla: de autofabrikant leverde afgelopen kwartaal veel minder voertuigen af dan verwacht. Oorzaak: het bedrijf is druk bezig met het opschalen van de productie, zegt Tesla zelf.

In totaal werden er van april tot juni 14.370 voertuigen geleverd. Dat zijn er 2630 minder dan gepland. Ook het transportproces moet nog even op stoom komen; er staan nog een flink aantal nieuwe Tesla’s te wachten op vrachtwagens en schepen, die komende weken bij hun eigenaar afgeleverd worden.

Het is de tweede keer op rij dat Tesla niet aan de verwachtingen voldoet. In het eerste kwartaal leverde het bedrijf minder auto’s af door een tekort aan onderdelen.

Noodzakelijke groeiplannen

Ondanks de opstartproblemen, blijft Tesla volhouden aan zijn ambitieuze productieschema. Het heeft ook weinig keuze, want het bedrijf is booming. In april ontving Tesla in zo'n 400.000 bestellingen van fans voor de nieuwe betaalbare Tesla Model 3.

Om aan alle vraag te voldoen moet de productie dus snel omhoog. In het eerste half jaar van dit jaar moeten er ongeveer 50.000 voertuigen afgeleverd worden. Een uitdaging, want dat is net zoveel als de totale productie van vorig jaar. In 2018 wil het bedrijf een half miljoen auto’s per jaar afleveren. Drie jaar later moet dat aantal gestegen zijn naar 1 miljoen per jaar.

Tesla hoopt het doel te bereiken door de productiviteit te verbeteren, maar dat kost geld. Daarom gaf het bedrijf in maart extra aandelen uit om 2 miljard dollar op te halen. Het kan dit bedrag niet uit eigen eigen zak betalen, want ondanks het succes, maakt het naar schatting ruim 19.000 dollar verlies op Model 3. Daarnaast is Peter Hochholdinger, een voormalig topman van Audi, aangenomen om dit hele proces in goede banen te leiden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore