Ga naar de inhoud
Bedrijven

Takeaway en Just Eat na fusie voorlopig nog apart geleid

Een bezorger van Takeaway.com in Lissabon. Beeld © Getty

Maaltijdbezorgers Just Eat en Takeaway.com moeten na de fusie nog als twee aparte bedrijven worden geleid, heeft de Britse marktwaakhond bepaald. Die situatie blijft gelden totdat de mededingingsautoriteit het onderzoek naar de deal heeft afgerond.

Vorige week werd al bekend dat de concurrentiewaakhond van het Verenigd Koninkrijk een onderzoek wil instellen naar de overname van het Britse Just Eat door het Nederlandse Takeaway. Vervolgens meldden die bedrijven dat hun geplande samenvoeging enige vertraging zou oplopen.

De waakhond onderzoekt of Takeaway sowieso de Britse markt wilde betreden - ongeacht de fusiedeal met Just Eat. Als dat zo was, zou de fusie kunnen zorgen voor een verslechtering van het aanbod voor Britse consumenten. 

Takeaway was eerder, tot 2016, actief op de Britse markt. Het bedrijf verliet het VK omdat het daar niet tot marktleider kon uitgroeien. 

Tegenvaller
Lees ook:
Tegenvaller voor Takeaway: Britse toezichthouder onderzoekt overname Just Eat

Aparte logo's en sites

De verplichting voorlopig als twee aparte bedrijven verder te gaan, betekent concreet dat Just Eat en Takeaway tot nader order aparte logo's, merknamen en websites blijven gebruiken.

Daarnaast ziet de financieel directeur van Just Eat, Paul Harrison, ervan af zitting te nemen in het bestuur van het fusiebedrijf. Hij behoudt in plaats daarvan voorlopig zijn oude functie. Mike Evans, voorzitter van Just Eat, ziet ervan af toe te treden tot de raad van commissarissen van het gecombineerde bedrijf.

Takeaway maakte ook bekend dat zijn bod op Just Eat onvoorwaardelijk is verklaard. Takeaway heeft nu ruim 92 procent van de aandelen van Just Eat in handen.

'Koop
Lees ook:
'Koop Just Eat levert grote voordelen op voor Takeaway.com'