Bedrijven

Bijna 600 miljoen euro voor noodlijdend automerk Aston Martin

31 januari 2020 16:31
De Aston Martin DBS Superleggera Volante. Beeld © Aston Martin

Aston Martin, de maker van met de hand gebouwde sportwagens, had het financieel moeilijk, maar dat lijkt verholpen nu het een kapitaalinjectie krijgt van in totaal 500 miljoen pond (bijna 600 miljoen euro). Daardoor kan Aston Martin een nieuwe sportauto gaan ontwerpen.

In oktober 2018 ging Aston Martin naar de beurs in Londen, maar beleggers waren de afgelopen anderhalf jaar heel wat minder blij. De koers daalde met ruim 75 procent. Het bedrijf draait namelijk niet zo lekker.

Maar nu stijgt de koers met 20 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

James Bond's Aston Martin geveild voor 5,7 miljoen euro

Redding

Het consortium rond de Canadese miljardair Lawrence Stroll schiet namelijk te hulp, en koopt voor 182 miljoen pond een belang van bijna 17 procent in Aston Martin. Daarnaast geeft de autobouwer nog eens voor 318 miljoen pond aan nieuwe aandelen uit.

Het consortium leent verder 55 miljoen pond aan Aston Martin. Dat bedrag wordt terugbetaald wanneer de aandelenemissie is afgerond.

Stroll is de vader van Formule-1 coureur Lance Stroll. Lawrence Stroll is ook eigenaar van het F1-team waarvoor zijn zoon racet, Racing Point. Dat krijgt vanaf volgend jaar ook een nieuwe naam: Aston Martin F1.

Slechte markt

De resultaten van Aston Martin vallen tegen. Zo daalde in de eerste helft van vorig jaar de omzet licht, terwijl de winst van 11,5 miljoen pond omsloeg in een verlies van maar liefst 63 miljoen pond.

Het bedrijf spreekt van 'uitdagende marktomstandigheden', waardoor er in 2019 zeven procent minder auto's werden verkocht. In december, wat traditioneel een goede maand moet zijn, bleef de markt slecht, bleek uit een trading update begin deze maand.

Het ebitdaresultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afschrijving goodwill) zonder bijzondere posten zal over heel 2019 uitkomen op 130 tot 140 miljoen pond. Dat is een daling van tussen de 43 en 47 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van