Ga naar de inhoud
Bedrijven

Verkoop Eneco bijna rond: Rotterdam is akkoord

Ceo Ruud Sondag en zijn evenknie van Mitsubishi bij bekendmaking van de overname van Eneco, eind november. Beeld © EPA

Gemeentes met aandelen in Eneco kunnen plannen maken voor wat ze gaan doen met de opbrengst van hun belang. De gemeenteraad van Rotterdam stemt in met de verkoop en dat betekent dat de verkoop vrijwel rond is.

De instemming van de gemeenteraad van Rotterdam is belangrijk, omdat Rotterdam met een belang van 31,7 procent van de aandelen verreweg de grootste aandeelhouder van Eneco is.

Eerder stemden ook de gemeenteraden van Den Haag (16,5 procent) en Dordrecht (9 procent) vóór verkoop. Momenteel zijn gemeentes die in totaal ruim 86 procent van de aandelen hebben, akkoord.

Om de overname te laten doorgaan was de instemming nodig van gemeenteraden die bij elkaar minstens 75 procent van de aandelen hebben.

Eneco
Lees ook:
Eneco komt in handen van Mitsubishi en Chubu, Shell grijpt mis

Goedkeuring autoriteiten nodig

Voor de overname van Eneco moet verder nog de Europese en Duitse mededingingsautoriteiten, de Belgische federale minister van Energie en de Nederlandse minister van Economische Zaken goedkeuring geven. De gemeentes verwachten dat zij 'voor eind maart' instemmen.

Voor de zomer afgerond

Als ook zij goedkeuring geven voor de verkoop, dan is de overname van Eneco rond. Het bedrijf wordt dan verkocht aan twee Japanse partijen: Mitsubishi en Chubu. De Rotterdamse wethouder Arjan van Gils verwacht dat de transactie 'voor de zomer' wordt afgerond. Van Gils is voorzitter van de aandeelhouderscommissie van Eneco.

Naast de gemeenteraad van Rotterdam gingen gisteren ook de raden van Lansingerland, Delft, Heemstede, Krimpen aan de IJssel, Papendrecht, Uithoorn, Bloemendaal en Haarlemmermeer akkoord. 

Dwangarbeiders

Onlangs leek de deal in problemen te komen, omdat gemeentes wilden dat Mitsubishi excuses zou maken aan Nederlandse slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid moesten verrichten voor Mitsubishi.

Volgens de woordvoerder van Van Gils gaat de voorzitter in gesprek met de Japanners om excuses te vragen. Mocht het concern weigeren dat te doen, dan heeft dat geen gevolgen voor de verkoop.

Cashen

Rotterdam casht met de verkoop van de aandelen in Eneco 1,3 miljard euro. Ook Den Haag (679 miljoen euro) en Dordrecht (371 miljoen) ontvangen forse bedragen.

Daarnaast zijn er nog drie andere gemeentes die meer dan 100 miljoen euro of meer kunnen bijschrijven: Leidschendam-Voorburg (141 miljoen), Lansingerland (onder meer Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek, 39 miljoen) en Delft (100 miljoen euro).

Bekijk hier hoeveel de 44 gemeenten ophalen als zij hun aandelen Eneco verkopen:

Dit is een artikel van