Bedrijven

Boete van 344 miljoen voor Johnson & Johnson

31 januari 2020 07:57
Bekkenbodemmatjes worden gebruikt bij klachten als een bekkenbodemverzakking, bijvoorbeeld na een zwangerschap. Beeld © ANP

Het Amerikaanse medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) moet 344 miljoen dollar aan boetes betalen omdat het farmacieconcern de risico's voor het gebruik van bekkenbodemmatjes niet goed heeft gecommuniceerd aan consumenten.

De rechtszaak was aangespannen door de staat Californië, nadat duizenden vrouwen J&J zelf al hadden aangeklaagd.

Ook in Nederland loopt een rechtszaak. Bijna 40 mensen die ernstige bijwerkingen overhielden aan de matjes, sleepten de producent in 2017 voor de rechter. In Australië wonnen al eerder 700 vrouwen een zaak tegen de farmaceut.

De matjes worden gebruikt bij klachten als een bekkenbodemverzakking, bijvoorbeeld na een zwangerschap. Bij een deel van de patiënten zijn de matjes gaan eroderen, met pijnlijke klachten tot gevolg. 'Als een mes in mijn vagina', omschreef een van de vrouwen haar constante pijn. Doordat de matjes in veel gevallen niet of nauwelijks verwijderen zijn, worden de klachten eigenlijk nooit minder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hoop is weg' voor honderden vrouwen met bekkenbodemmatjes

Volgens advocaten van de Amerikaanse openbaar aanklager Xavier Becerra heeft J&J en diens afdeling Ethicon jarenlang misleidende marketing bedreven over de bekkenbodemmatjes, zonder de risico's van de implantaten te vermelden.

Becerra had ingezet op een boete van 800 miljoen dollar, maar de rechter in San Diego bepaalde dat de boete uitkwam op 344 miljoen. Dat is nog steeds een fors bedrag, maar als je het vergelijkt met de ruim 80 miljard dollar omzet van J&J, is het minder dan een half procent. Volgens de rechter is de boete daarom 'niet ongrondwettelijk, buitensporig of disproportioneel'.

Het bedrijf heeft laten weten in beroep te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van