Bedrijven

Ikea sluit alle winkels in China vanwege coronavirus

30 januari 2020 07:35 Aangepast: 30 januari 2020 07:34
Alle 30 Chinese IKEA-winkels blijven voorlopig dicht. Beeld © ANP

Alle dertige IKEA-warenhuizen in China blijven tijdelijk dicht. De Zweedse meubelgigant doet dat vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook ketens Starbucks en McDonald's sluiten hun Chinese filialen 'tot nader orde'.

IKEA kondigde gisteren nog aan dat ongeveer de helft van zijn dertig winkels in China dicht zou gaan en daar komt het bedrijf op terug. Alle winkels blijven tijdelijk dicht. Het filiaal in Wuhan, waar het virus uitbrak, zat al op slot.

Het IKEA-personeel mag thuisblijven met behoud van loon.

Internationale ketens blijven dicht

Meerdere grote internationale ketens zijn al overgegaan tot grote winkelsluitingen in China. Koffiegigant Starbucks en fastfoodketens KFC, Pizza Hut  en McDonald's sloten ook al filialen. China is een belangrijk land voor Starbucks. Bij de bekendmaking van de cijfers over het afgelopen kwartaal, waarschuwde Starbucks al dat de uitbraak van het virus de resultaten in het lopende kwartaal en het boekjaar flink zal beïnvloeden.

Ook musea en attractieparken zoals Disney Shanghai en Hongkong blijven dicht.

Coronavirus schaadt economie

De Chinese economie lijdt onder de uitbraak van het coronavirus. Dit kwartaal zou de groei van het Chinese bruto binnenlands product (bbp) meer dan een kwart procentpunt kunnen dalen, becijfert econoom Zhang Ming. Hij is econoom bij een toonaangevende Chinese denktank en baseert zijn voorspelling op de aanname dat de uitbraak van het virus piekt rond eind februari, en eind maart voorbij is.

De economische impact van het coronavirus is mogelijk groter dan de impact bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003. Dat komt doordat China veel belangrijker is geworden voor de wereldeconomie, stelt de Europese vermogensbeheerder Pictet Asset Management in een rapport.

Het Aziatische land was destijds goed voor 4,4 procent van de wereldwijde economie, nu is dat aandeel 15,4 procent. Daar komt bij dat de uitbraak van het coronavirus juist in de periode van het Chinese Nieuwjaar plaatsvindt. Het effect op de nieuwjaarsuitgaven is dramatisch, aldus Pictet. De consumentenbestedingen in China zijn tegenwoordig van groter belang voor de binnenlandse en wereldwijde economie. 

Extra uitzending: Het coronavirus, jouw vragen beantwoord

De hele wereld praat erover: het coronavirus, maar hoe gevaarlijk is dit virus nou voor jou en mij?

Morgen om 19.50 uur in een extra uitzending op tv, site en app beantwoorden wij samen met onder meer specialisten van het RIVM jouw vragen. Heb jij ook een vraag? Mail hem in tekst of met een liggende video naar oproep@rtl.nl.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van